Урсула фон дер Ляєн зустрілася з Кіром Стармером - підтвердили позиції щодо України

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн та прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер підтвердили намір поглиблювати двостороннє стратегічне партнерство, а також висловили непохитну підтримку суверенітету України.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у спільній заяві, яку сторони ухвалили після зустрічі у Брюсселі. Повний текст документу оприлюднений на сайті Європейської комісії.

«Президент Європейської комісії та прем’єр-міністр Великої Британії зустрілися сьогодні, та погодилися зміцнювати відносини між Великою Британією і Європейським Союзом. Вони погодилися навколо спільних викликів, що постають перед Європейським Союзом і Великою Британією, включаючи зміни стратегічного контексту для ширшого континенту внаслідок російського злочинного вторгнення в Україну. Вони підтвердили непохитну підтримку суверенітету України», - йдеться у повідомленні.

Лідери Єврокомісії і Великої Британії також висловили намір продовжувати тісне співробітництво у вирішенні ширших глобальних викликів, включаючи економічні ускладнення, зростаюче геополітичне змагання, протидію незаконній міграції, подолання кліматичних змін та контроль за цінами на енергетику. Всі ці виклики є спільними для ЄС та для Великої Британії та для цінностей, на яких вони побудовані.

Читайте також: Зеленський обговорив зі Стармером деталі посилення України

Сторони також обговорили розвиток ситуації на Близькому Сході, засудили масовану атаку Ірану проти Ізраїлю. Вони визнали право Ізраїлю на самооборону, закликали всі сторони до деескалації напруги та до пошуку дипломатичного рішення для ситуації на Близькому Сході.

Урсула фон дер Ляєн та Кір Стармер наголосили на важливості проведення регулярних самітів між ЄС і Великою Британією для огляду динаміки двосторонніх відносин та погодилися провести перший такий саміт на початку 2025 року.

Як повідомляв Укрінформ, новий глава уряду Великої Британії анонсував початок тісніших відносин з Європою, щоб майбутні покоління могли озирнутися "на те, чого наш континент досягнув разом".

Фото: Keir Starmer/Х