Україну можуть запросити в НАТО ще на нинішньому етапі активної воєнної фази - Центр «Нова Європа»

Інфографіка

Для запрошення до НАТО країнам-членам не обов’язково чекати на черговий саміт – це питання може бути ухвалене і в «міжсамітний» період, зокрема, до завершення каденції президента США Джо Байдена, у рамках формування його президентської спадщини в частині України.

Таким є один із головних висновків нового аналітичного документа «Безпекова матриця України» Центру «Нова Європа», передає Укрінформ.

«Яким би не був шлях до завершення війни, для України він обов’язково має пролягати через гарантії безпеки. Це повинно стати принциповою передумовою офіційного Києва для будь-якого дипломатичного сценарію завершення війни чи навіть її потенційної призупинки», - вважають автори документа.

У «Новій Європі» переконані, що для початку впровадження гарантій безпеки в найбільш поширеній політичній інтерпретації, тобто з наявними елементами колективної оборони, не потрібно чекати на період «після перемоги». Деякі з цих елементів можуть і мають бути застосовані вже на етапах можливого припинення вогню/«перемир’я».

«Саме тому гігантська та безпрецедентна для України робота з укладення безпекових угод (на момент підготовки – 26 угод) має бути паралельно доповнена роботою над розблокуванням вступу України до НАТО – якщо не одномоментного, то поступового, коли до Альянсу буде запрошена вся Україна в міжнародно визнаних кордонах, але 5 стаття покриватиме поступово лише підконтрольні Києву території (це є суттєвою відмінністю від часткового вступу чи то пак західнонімецької моделі, коли не лише вступ, але й запрошення в НАТО адресувалось лише Західній Німеччині)», - зазначається в аналітичному документі.

Читайте також: Україна близька до НАТО як ніколи - генсек

«Безпекова матриця України» містить набір безпекових опцій для України за різних сценаріїв війни. Йдеться про деталізовану таблицю, де виписані можливі безпекові рішення-опції у рамках певного безпекового вектору на певному етапі війни. Наприклад, запрошення до НАТО в «міжсамітний» період ще на нинішньому етапі активної воєнної фази, дієве наповнення «Коаліції рішучих», надання озброєнь та техніки, навчання військових, фінансова допомога, відправка військ до України тощо.

У «Новій Європі» спробували зафіксувати погляд на ситуацію згори і запропонувати цілісну картинку у вигляді візуалізованої аналітики: деталізовану таблицю, де горизонтальний вектор – це різні безпекові інструменти-маршрути (НАТО, ЄС, безпекові домовленості тощо), а вертикальна вісь – це різні етапи війни. У клітинках виписані можливі безпекові рішення-опції у рамках певного безпекового вектору на певному етапі війни.

Читайте також: Зеленський на зустрічі з Рютте: Україна сфокусована на отриманні запрошення до НАТО

Детальна презентація «Безпекової матриці України» опублікована на сайті Центру «Нова Європа».

Як повідомляв Укрінформ, перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко у Брюсселі під час «геополітичного діалогу» під егідою Центру європейської політики заявив, що виходячи з динаміки переговорного процесу стосовно європейської та євроатлантичної інтеграції, ймовірно, Україна спочатку набуде повноправного членства в НАТО, а вже згодом приєднається до ЄС.

Фото: Emerging Europe