Чехія і Польща є відданими партнерами України - Фіала

Чехія і Польща є відданими союзниками у питанні підтримки України.

Про це заявив прем’єр-міністр Чеської Республіки Петр Фіала на спільному з польським колегою Дональдом Туском брифінгу за результатами міжурядових консультацій, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Чехія і Польща є однозначними союзниками у рішучій підтримці України в її боротьбі проти російського агресора», - заявив чеський політик.

За його словами, дві країни тісно співпрацюють у низці проєктів, зокрема, чеські інструктори беруть участь у підготовці українських військових на території РП.

Фіала також подякував Варшаві за активне залучення до чеської ініціативи щодо закупівлі для України боєприпасів, назвавши цю співпрацю «багаторівневою».

Загалом, за його словами, країни є добрими партнерами як на європейському рівні, так двосторонньому, мають спільні погляди на багато питань міжнародної політики. Зокрема, держави негативно ставляться до тривалих контрольних заходів на внутрішніх кордонах Шенгенського простору, запроваджених через нелегальну міграцію. За словами Фіали, це суперечить ідеї європейської інтеграції і ставить під загрозу одну з найбільших переваг Євросоюзу – вільне пересування.

«Ми не хочемо йти цим шляхом», - підкреслив він.

Читайте також: Безпекові радники Польщі та Чехії: Маємо забезпечити перемогу України

Чеський політик закликав ті європейські країни, які наполягають на «справедливому» розподілі біженців, пам’ятати про те, що Польща надала притулок величезній кількості українців після початку повномасштабної російської агресії, а Чехія прийняла найбільше біженців з України щодо чисельності населення.

Як повідомлялось, Німеччина запровадила контроль на своїх суходольних кордонах з 16 вересня цього року.

Фото: CTK