Україна нагадала Туркменістану, що Путін - воєнний злочинець, на якого виданий ордер МКС

Заява

Українська сторона сподівається, що керівництво Туркменістану усвідомлює, що Путін є воєнним злочинцем, на якого виданий ордер на арешт Міжнародного кримінального суду за незаконне примусове переміщення українських дітей до Російської Федерації.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України щодо запланованого візиту Путіна до Туркменістану, у п’ятницю, 11 жовтня.

«Україна сподівається, що керівництво Туркменістану усвідомлює, що Путін є воєнним злочинцем, на якого виданий ордер на арешт Міжнародного кримінального суду за незаконне примусове переміщення українських дітей до Російської Федерації. Це лише один із цілої низки злочинів верхівки Кремля. Путін і його поплічники несуть відповідальність за злочин агресії проти України, воєнні злочини, злочини проти людяності, геноцид, убивства, тортури, зґвалтування, мародерство, обстріли цивільної інфраструктури та інші звірства, вчинені російськими окупантами на території України. Всі вони мають постати перед правосуддям за злочини, скоєні проти українського народу», - заявили в МЗС.

У відомстві додали, що просто зараз російські окупанти продовжують здійснювати щоденні варварські атаки на українські міста і села, спричиняючи руйнування цивільної інфраструктури та загибель мирних людей.

«Закликаємо всі країни, які цінують людське життя, міжнародне право та Статут ООН, утримуватися від проведення спільних заходів за участі Путіна, який розв’язав війну в Європі в масштабах, незнаних із часів Другої світової війни, та чиї руки по лікоть у крові», - зазначили в МЗС.

Також Міністерство звернулося до всіх держав і міжнародних організацій із закликом докласти максимальних зусиль для ефективної реалізації Формули миру як єдиного дієвого шляху до завершення російської агресії та відновлення всеосяжного, справедливого та тривалого миру в Україні та на європейському континенті.

Читайте також: Путін зняв обмеження на безвізове перебування в Росії громадян Грузії

11 жовтня запланований візит лідера РФ Володимира Путіна до Туркменістану для участі в міжнародному форумі, присвяченому 300-річчю видатного туркменського поета Магтумкулі Фрагі.

Як повідомляв Укрінформ, на початку вересня Путін зустрівся зі своїм монгольським колегою в Улан-Баторі, це був його перший візит до країни-члена Міжнародного кримінального суду (МКС) після того, як той видав ордер на арешт російського лідера минулого року.

Фото: Ivan Romanov/LiveJournal