Зеленський зустрівся з Папою Римським

Фото

Президент Володимир Зеленський в ході візиту до Ватикану в п'ятницю зустрівся з Папою Римським Франциском.

Про це повідомляє ANSA, передає Укрінформ.

Зазначається, що переговори між понтифіком та Президентом Зеленським тривали 35 хвилин, з 9:45 до 10:20.

Зеленський зустрівся з Папою Римським / Фото: Офіс Президента

Після приватної бесіди в Sala della Biblioteca і представлення української делегації Папа Римський вручив Зеленському бронзовий барельєф із зображенням квітки, що розпускається, і написом «Мир – це тендітна квітка».

Зеленський подарував понтифіку картину, написану олією, на якій зображена «Різанина в Бучі. Історія Марічки», пише італійське інформагентство.

Папа Франциск також передав Зеленському своє послання до цьогорічного Всесвітнього дня миру, томи папських документів, книгу про Statio Orbis від 27 березня 2020 року та збірник «Переслідувані за правду: українські греко-католики за залізною завісою».

Після зустрічі з понтифіком український президент та його делегація вирушили до Державного секретаріату на переговори. Там Зеленський зустрівся з Державним секретарем Святого Престолу кардиналом Пʼєтро Пароліном, якого супроводжував Секретар у справах відносин з державами і міжнародними організаціями архиєпископ Пол Річард Ґаллаґер.

«Переговори в Державному Секретаріаті були присвячені стану війни та гуманітарній ситуації в Україні, а також шляхам, які могли б покласти їй край і привести до справедливого і стабільного миру в країні. Крім того, було розглянуто низку питань, що стосуються релігійного життя в країні», - йдеться у повідомленні пресслужби Святого Престолу.

Президент Володимир Зеленський зазначив, що під час зустрічі з Папою Римським обоговорив питання повернення полонених та депортованих.

«Питання повернення наших людей додому з полону було головним під час зустрічі з Папою Римським Франциском. Розраховуємо на сприяння Святого Престолу поверненню додому захоплених у російський полон українців», - розповів Зеленський за підсумком зустрічі.

Він відзначив, що для всіх в Україні залишається надзвичайно болісними питаннями все, що стосується полонених і депортованих людей. Це дорослі та діти, багато цивільних, які зараз перебувають у тюрмах і таборах в Росії.

Як повідомляється на сайті Президента України, Зеленський розповів про роботу над реалізацією Формули миру, зокрема про конференцію щодо повернення полонених і депортованих українців, яка відбудеться 30–31 жовтня в Канаді на рівні міністрів. Він запросив представника Ватикану взяти участь у цьому заході.

Президент зазначив, що в російському полоні перебувають поранені, важкохворі, жінки та діти.

«Росія продовжує примусове переселення наших українських дітей – з одних окупованих районів в інші. А також продовжує депортувати наших українських дітей у Росію. І надзвичайно важко потім узагалі шукати цих дітей», – зауважив він.

Зеленський заявив, що вчора стало відомо, що в полоні в Росії загинула українська журналістка Вікторія Рощина.

«Для багатьох українських журналістів, які знали Вікторію, її загибель – це справжній удар. І в російському полоні залишаються ще багато інших журналістів, громадських діячів, керівників громад з окупованої території, навіть просто звичайних людей, які були захоплені під час російської окупації», - нагадав Президент.

Він зазначив, що нині в полоні в Росії понад 400 жінок. «Точно підтверджено через Міжнародний комітет Червоного Хреста та інші джерела, що в полоні перебувають 1700 цивільних людей. За нашими даними, це число може бути суттєво більшим», – зауважив глава держави.

Президент акцентував, що майже всі, хто повертається з полону, потребують медичної допомоги й тривалої реабілітації.

Читайте також: Ватикан в ООН закликав до загального роззброєння

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський вранці у п’ятницю прибув до Ватикану, де має зустрітися із Папою Римським Франциском.

Український лідер втретє здійснює візит до Ватикану – до цього він зустрічався із Папою Римським 8 лютого 2020 року та 13 травня 2023 року. Також Президент і понтифік бачилися 14 червня під час двосторонньої зустрічі на 50-му саміті країн G7 у Борго-Егнації, регіон Апулія.

Фото: www.vaticannews.va