Платформа взаємодії з російською опозицією в ПАРЄ має стати майданчиком і для корінних народів РФ - депутат

Ексклюзив

Українська делегація ініціюватиме розширення платформи взаємодії з російською опозицією в Парламентський асамблеї ради Європи (ПАРЄ), щоб активно залучати представників корінних народів, які чинять опір режиму РФ.

Про це в коментарі Укрінформу сказала народна депутатка України, голова Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань розробки основних засад державної політики щодо взаємодії з національними рухами малих та корінних народів РФ Марія Мезенцева.

«Вона вже існує, ця платформа. Вона називається «Взаємодія з російською опозицією в ПАРЄ». А ми хочемо її переформатувати в розширений аспект, показати ті сили, тих представників корінних народів, які пліч-о-пліч із Силами оборони воюють за демократичні цінності. Показати представників корінних народів, які взагалі депортовані насильницьки, або ті, хто чинять опір. Публічно показати їх не можемо, але вони існують. Тобто розширити цей майданчик. Він не повинен працювати тільки з відомими вже представниками російської опозиції», - розповіла Мезенцева.

За її словами, необхідно дати майданчик представникам поневолених народів РФ, права яких у Росії порушуються першочергово.

Читайте також: На полях сесії ПАРЄ свідчили про російські тортури

Народний депутат додала, що питання розширення платформи планують ініціювати на наступній сесії ПАРЄ або під час зустрічей, на яких збереться керівний склад ПАРЄ.

«Я більше конкретики дати не можу. Це неможливо», - сказала народний депутат.

Як повідомляв Укрінформ, 29 червня 2024 року Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила резолюцію, в якій визнала дії Росії геноцидом українського народу, а також визначила деколонізацію РФ необхідною передумовою для встановлення міцного миру.