Метою ЄС і України у розслідуванні воєнних злочинів РФ є невідворотність покарання - єврокомісар

Метою Офісу генпрокурора України та структур ЄС є забезпечення незворотності покарання злочинців, зокрема – за злочин агресії РФ проти України.

Про це у Люксембурзі під час пресконференції за підсумками Ради міністрів ЄС з питань юстиції заявив єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Два роки тому ми говорили про 40 тисяч справ (щодо воєнних злочинів РФ – ред.), які були на розгляді Офісу генпрокурора України. Сьогодні ми говоримо про 140 тисяч таких справ. Якщо ми маємо намір забезпечити, щоб жоден із злочинців не залишився безкарним, що є нашою фундаментальною метою, мають бути забезпечені сильні провадження на основі свідчень, які збережені, систематизовані та використовуються для аналізу. Велику допомогу у цьому надає база даних (доказів), створена в Євроюсті, і я закликаю країни-члени активно її використовувати», - зазначив представник Єврокомісії.

Він зауважив, що європейські міністри сьогодні окремим питанням розглянули, як запобігти безкарності російських військових злочинців за їх вчинки в Україні. У цій сфері ЄС підтримує зусилля у трьох головних напрямах: збір та збереження доказів, розслідування та притягнення до відповідальності, а також відновлення шкоди, завданої російською агресією проти України.

Єврокомісар наголосив, що судове переслідування російських злочинців має будуватися на поєднанні та використанні всіх наявних ресурсів, від накопиченої інформації та аналітичних доробок до ефективного використання наявного технічного обладнання. Така робота відбувається, зокрема, за допомогою Міжнародного центру з переслідування злочинів агресії (ICPA).

Читайте також: Прокурорські офіси України та Нідерландів співпрацюватимуть у фіксації воєнних злочинів РФ

«Єврокомісія завжди виступала та продовжує підтримувати створення Спеціального трибуналу для переслідування за злочин агресії проти України. Ми нещодавно досягли певного прогресу у цій дискусії, зокрема навколо його майбутньої моделі. Ми дедалі більше обговорюємо можливість угоди між Україною і Радою Європи для створення такого трибуналу. Це буде у центрі нашого обговорення впродовж наступних місяців», - підкреслив Рейндерс.

Як повідомляв Укрінформ, Україна за допомогою Європейського Союзу створює широку міжнародну коаліцію із заснування Спеціального міжнародного трибуналу для покарання Росії за злочин агресії проти України. До ініціативної групи цього проєкту вже увійшли більше 40 держав, і ця кількість постійно зростає. Наразі концепцію Спеціального міжнародного трибуналу на рівні офіційних рішень підтримали Європарламент, парламентські асамблеї Ради Європи, ОБСЄ та НАТО.

З липня 2023 року в Гаазі розпочав роботу Міжнародний центр з переслідування злочинів агресії (ICPA). Він збиратиме докази на етапі перед заснуванням Спецтрибуналу. Формат ICPA також дозволить використати потенціал МКС, який сам не має мандату розслідувати первинний злочин агресії, але вже ухвалив важливі рішення щодо притягнення до відповідальності найвищої посадової особи держави-агресора.

Фото: PAP