Костін закликає Бразилію заарештувати Путіна, якщо той приїде на саміт G20

Генеральний прокурор Андрій Костін заявив, що отримав розвіддані про те, що лідер Росії Володимир Путін може відвідати саміт G20 у Бразилії наступного місяця, і закликав владу цієї країни виконати ордер на його арешт, якщо російський диктатор там з’явиться.

Про це він сказав в інтерв’ю Reuters, передає Укрінформ.

За словами Костіна, «через інформацію про те, що Путін може бути присутнім на саміті G20 у Бразилії, бразильська влада як держава-учасниця Римського статуту зобов’язана заарештувати його, якщо він наважиться відвідати країну».

«Я щиро сподіваюся, що Бразилія заарештує його, підтвердивши свій статус демократії та правової держави», – сказав він.

Генпрокурор вважає, що якщо цього не зробити, це загрожує створенням прецеденту, за якого лідери, обвинувачені у злочинах, можуть безкарно подорожувати.

За словами бразильських чиновників, Бразилія надіслала Путіну стандартне запрошення на саміт G20 у Ріо-де-Жанейро 18-19 листопада, але не отримала жодної відповіді, що він планує взяти участь.

Як повідомляв Укрінформ, у березні 2023 року МКС видав ордер на арешт Путіна за обвинуваченням у воєнних злочинах, зокрема у незаконній депортації дітей з України та в незаконному переміщенні українців у Росію, однак очільник Кремля Володимир Путін 3 вересня зустрівся зі своїм монгольським колегою в Улан-Баторі.

Це перший візит Путіна до країни, яка ратифікувала Римський статут і мала б заарештувати російського лідера за ордером, виданим МКС у Гаазі у зв'язку з воєнними злочинами росіян в Україні.

Читайте також: Речник МКС: Судді ще не оприлюднили результати розгляду справи щодо відмови Монголії затримати Путіна

У Монголії пояснили, що не заарештували Путіна, оскільки країна опинилася в ситуації енергетичної залежності, що ускладнює можливість арешту російського диктатора за ордером МКС.