Зеленський у Раді розкрив деталі Плану перемоги України

Фото, відео

Президент України Володимир Зеленський у Верховній Раді представив План перемоги України.

До Плану входять п’ять пунктів: перший - геополітичний, другий і третій - військові, четвертий - економічний, п’ятий - безпековий. Про це повідомив Президент України Володимир Зеленський під час свого виступу у Верховній Раді, передає кореспондент Укрінформу.

За словами Президента України, перші чотири пункти стосуються періоду війни, п'ятий розрахований на час після війни і спрямований на те, щоб гарантувати безпеку.

«Перший пункт - це запрошення в НАТО зараз. Ми демократична нація, яка довела, що може захищати Євроатлантику, наш спільний спосіб життя демократичних націй. Протягом десятиліть Росія використовувала геополітичну невизначеність у Європі, а саме факт, що Україна не є членом НАТО, і саме це спокушало Росію посягати на нашу безпеку», - наголосив Зеленський.

Джерело: ОП

Другий пункт, за його словами, стосується оборони.

«Це незворотне зміцнення української оборони проти агресора. Це реалістично – захищати наші позиції на полі бою в Україні й водночас повертати війну на територію Росії, щоб росіяни справді відчували, що таке війна, і попри російську пропаганду починали розвертати ненависть у бік Кремля. Ми не наївні, Україна не вірить і не повірить, що більшість росіян усвідомить глибину морального падіння Росії. Але вони мають відчути падіння російської армії. І це буде програшем їхньої ідеології війни», - заявив Зеленський.

Він відзначив, що є чіткий перелік зброї, яка здатна підтримувати таку силу наших воїнів. А завдяки Курській операції стало очевидним, що Путін не має достатньо сили, щоб триматись, коли тиск справді міцний.

Тому, за словами Зеленського, ключем до реалізації другого пункту Плану перемоги є, зокрема, продовження операцій Сил оборони та безпеки України у визначених районах території РФ, щоб не допустити буферних зон на українській землі; незворотне посилення позицій Сил оборони та знищення наступального потенціалу Росії на окупованій території України; допомога партнерів у комплектуванні бригад резерву для ЗСУ; виведення ППО на рівень, достатній для захисту наших міст і сіл від російських ракет і дронів, та спільні захисні операції з країнами-сусідами у Європі для збиття російських ракет і дронів у межах доступу повітряного щита партнерів. Президент також назвав розширення операцій із застосуванням українських ракет і дронів та інвестиції у розширення їх виробництва в Україні; зняття партнерами обмежень на застосування далекобійної зброї по обʼєктах військової інфраструктури на всій окупованій Росією території України й на території РФ і надання Україні відповідних далекобійних ракет, дронів та інших засобів ураження; надання Україні в реальному часі супутникових даних і даних, що отримуються іншими засобами розвідки.

«Для кожного з підпунктів оборонного пункту Плану перемоги Україна надає партнерам чітке обґрунтування, що саме є нашими цілями, як ми їх досягаємо і наскільки це зменшить російську здатність продовжувати війну», - сказав Зеленський.

Він підкреслив, що до оборонного пункту є таємний додаток, доступ до якого мають саме ті партнери, в кого є відповідний військовий потенціал для допомоги.

Третій пункт Плану, за словами Президента, – стримування.

«Під нього теж є таємний додаток. Його вже отримали лідери Сполучених Штатів, Великої Британії, Франції, Італії та Німеччини. Отримають і ще деякі держави, які можуть наповнити змістом для України цю дуже добре відому світові концепцію стримування», - акцентував глава держави.

Він зазначив, що Україна пропонує розмістити на своїй території комплексний неядерний стратегічний пакет стримування, який буде достатнім для захисту країни від будь-якої військової загрози з боку Росії та який звузить варіативність дій РФ до таких перспектив: або приєднатись до чесного дипломатичного процесу для справедливого завершення війни, або гарантовано втратити можливість продовжувати агресивну війну внаслідок застосування Україною наданого пакета стримування згідно з визначеними військовими цілями.

«Тобто пакет стримування – це факт, що Росія або йде в дипломатію, або йде… до втрати її машини війни. Мир завдяки силі», - підкреслив Зеленський.

Читайте також: Зеленський представить План перемоги України лідерам ЄС - Боррель

За його словами, цей пункт можна забезпечити, зокрема, фінансуванням у межах уже укладених безпекових угод із партнерами та визначених обсягів фінансової підтримки.

У четвертому пункті Плану йдеться про стратегічний економічний потенціал.

«В Україні зосереджені природні ресурси, зокрема критично важливі метали ціною в трильйони доларів США. Це, зокрема, уран, титан, літій, графіт та інші стратегічно цінні ресурси, які посилять у глобальній конкуренції або Росію та її союзників, або Україну та демократичний світ. Поклади критичних ресурсів в Україні разом із глобально важливим потенціалом України у виробництві енергії та продовольства є одними з ключових загарбницьких цілей Росії у війні. І це наша можливість зростання», - сказав Президент.

Економічний пункт стратегії, за його словами, також має таємний додаток, який передається лише певним партнерам.

«Україна пропонує Сполученим Штатам разом із визначеними партнерами, зокрема це Євросоюз, частиною якого Україна буде, та з іншими партнерами у світі укласти спеціальну угоду щодо спільного захисту наявних в Україні критичних ресурсів, спільного інвестування та використання відповідного економічного потенціалу. Це також мир завдяки силі. Економічній силі», - заявив Зеленський.

П’ятий пункт, за його словами, розрахований на повоєнний час.

«Після цієї війни Україна матиме один із найбільш досвідчених та великих військових контингентів. Це люди – наші воїни, які матимуть реальний досвід сучасної війни, успішний досвід застосування західної зброї та різнобічний досвід взаємодії з військовими НАТО» - зауважив Зеленський.

За його словами, передбачається, що у разі згоди партнерів після війни можливе заміщення окремих військових контингентів збройних сил США, які дислоковані у Європі, українськими підрозділами.

«Українці довели, що можуть бути тією силою, яку російське зло не здолає», - наголосив Зеленський.

Засідання за участю Президента, Прем’єр-міністра, народних депутатів, міністрів, військового керівництва, зокрема Головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, Голови СБУ Василя Малюка, очільника ГУР МОУ Кирила Буданова, міністра Оборони Рустема Умєрова, а також іноземних гостей та послів урочисто розпочалось з виконання Гімну України та вшанування пам’яті полеглих Захисників та Захисниць хвилиною мовчання.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський презентував лідерам провідних європейських країн План перемоги і заявив, що діяти спільними зусиллями треба вже зараз, протягом найближчих місяців.