До Одеси прибули глави МЗС країн Північно-Балтійської вісімки

Фото

Міністри закордонних справ Швеції, Норвегії, Естонії, Фінляндії, Ісландії, Литви, Латвії і Данії (NB8) прибули з візитом до Одеси та обговорили посилення обороноздатності та енергетичної стійкості України напередодні зими і План перемоги Президента Володимира Зеленського.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Андрій Сибіга в соцмережі X, передає Укрінформ.

«Привітав моїх колег із Північно-Балтійської вісімки в Одесі. Обговорили посилення обороноздатності та енергетичної стійкості України напередодні зими. Повідомили про План перемоги Президента Зеленського і Формулу миру. Ми цінуємо лідерство та сильну підтримку наших друзів», – зазначив міністр.

Сибіга зазначив на пресконференції в Одесі, що дипломати розпочали візит із вшанування пам’яті полеглих воїнів і відвідання військового шпиталю. Вони отримали від керівництва шпиталю потреби.

Читайте також: Сибіга закликав Європу заблокувати «тіньовий флот» нафтових танкерів РФ

Глава МЗС України обговорив із колегами посилення підтримки, захист українців, зокрема Одеси та регіону, захист портів та енергетики, а також притягнення російських злочинців до відповідальності.

Сибіга поінформував міністрів про ситуацію на полі бою та удари агресора, військові та енергетичні потреби України.

Читайте також: Зеленський - про План перемоги: Це гарантія, що божевільні в Кремлі втратять можливість воювати

«За підсумками переговорів маємо конкретні домовленості. Додаткові пакети енергетичної допомоги для зміцнення стійкості напередодні зими. Дякую вам за ці важливі рішення. Ми також обговорили подальше посилення обороноздатності України, зміцнення повітряного щита, інвестиції в нашу оборонну промисловість», – підкреслив очільник української дипломатії.

Міністри закордонних справ NB8 і України обговорили блокування тіньового флоту Росії, який «не лише дає Москві заробляти гроші для війни проти України, але і загрожує Європі екологічною катастрофою». Також Сибіга закликав партнерів допомогти у посиленні тиску на Росію, забезпеченні доступу міжнародних моніторів і медиків до військовополонених, гуманного ставлення та забезпечення базових потреб, сприяння їхньому звільненню та звільненню всіх незаконно утримуваних осіб.

Як повідомляв Укрінформ, у листопаді 2022 року міністри закордонних справ країн Північної Європи та Балтії зобовʼязалися продовжувати надавати політичну та практичну підтримку для забезпечення спроможності України захистити себе.

Фото: @andrii_sybiha