Короткострокове запрошення України до НАТО поки офіційно не розглядається - постпред США

Вашингтон зберігає тверду позицію, що Україна прямує «незворотнім шляхом» до членства в Північноатлантичному альянсі, однак можливість короткострокового запрошення України до НАТО поки офіційно не розглядається.

Таку позицію окреслила у відповідь на запитання власного кореспондента Укрінформу в середу постійна представниця США при НАТО посол Джуліанн Сміт.

«Щодо запрошення, я думаю, що позиція НАТО в цьому питанні була дуже чіткою. Влітку, на 75-му ювілейному саміті, ми заявили, що Україна йде незворотнім шляхом до членства і що Україна стане членом альянсу», - зауважила представниця американської адміністрації.

Вона підкреслила, що позиція Сполучених Штатів у цьому питанні залишається незмінною.

Водночас у контексті закликів української сторони щодо можливого запрошення нашої країни до Альянсу посол зазначила: «Зараз ми не на тому етапі, коли Альянс обговорює можливість надання такого запрошення в короткостроковій перспективі».

Читайте також: Країни НАТО ще не досягли консенсусу щодо надання Україні запрошення на вступ - Столтенберг

Тим не менше, за її словами, країни-члени Альянсу «продовжують розмови з нашими друзями в Україні, щоб обговорити з ними, як вони можуть надалі ставати ближчими до цього Альянсу».

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський у середу оголосив зміст Плану перемоги, в якому одним із перших пунктів зазначена необхідність запрошення України до НАТО як фундаментальна умова для миру. Водночас, за словами глави держави, існує розуміння, «що членство в НАТО – це питання подальшого, а не теперішнього».

Фото: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ