Джелял пояснив, чому Туреччина закликає до припинення вогню та мирних переговорів

Ексклюзив

Туреччина закликає до припинення вогню та мирних переговорів між Україною та Росією, виходячи з ситуації та власних інтересів, зокрема, бажання припинити гарячу фазу конфлікту в Чорноморському регіоні.

Про це в коментарі Укрінформу за результатами візиту в Туреччину сказав заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял.

«Всі ті заяви, які іноді робить турецьке керівництво щодо примирення сторін в російсько-українській війні, продиктовані сьогоднішньою ситуацією. Думаю, щойно складеться ситуація, коли Росія ослабне через міжнародний тиск на неї, коли Україна буде здобувати перемогу, то й у Туреччини з'являться більше можливості діяти більш рішуче та конкретніше. Це дуже така непостійна ситуація, і не слід від Туреччини очікувати чогось більшого», - пояснив Наріман Джелял.

Читайте також: Туреччина відстоює повернення окупованих територій Україні - радник Ердогана

За його словами, Туреччина, яка географічно нині опинилася в центрі кількох масштабних конфліктів, передусім прагне стабілізації ситуації в Чорноморському регіоні.

«Туреччина, як й інші, прагматична держава, яка хоче реалізувати інтерес і готова відповісти взаємністю, якщо їй запропонувати щось корисне. Якщо Україна буде сьогодні це робити, Туреччина буде і далі залишатися нашим партнером. І ми, як представники кримськотатарського народу, готові виконати функцію містка-посередника чи «речовини», яка може поєднати наші держави», - сказав Наріман Джелял.

Читайте також: Росія обманює світ про становище корінного населення в Криму - Джелял

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу наголосив на тому, що Туреччина надає реальну допомогу Україні, в т.ч. військову, підтримує суверенітет та територіальну цілісність України, виступає за повернення Криму Україні відповідно до норм міжнародного права.

Як повідомляв Укрінформ, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял відвідав Туреччину, де зустрівся з радником президента Туреччини, представниками групи дружби Туреччини та України турецького парламенту та омбудсменом, закликав їх сприяти поверненню політичних в'язнів та сприяти покращенню умов їхнього перебування в російських тюрмах.