Уряд затвердив положення про Реєстр прозорості

Кабінет міністрів ухвалив постанову, якою затвердив положення про Реєстр прозорості, що визначає порядок його функціонування.

Про це інформує пресслужба Національного агентства з питань запобігання корупції, передає Укрінформ.

"Уряд ухвалив постанову "Деякі питання створення та функціонування Реєстру прозорості", якою затвердив Положення про Реєстр прозорості. Розробником цього документу є Національне агентство з питань запобігання корупції, яке відповідно до положень Закону України “Про лобіювання” забезпечує ведення Реєстру прозорості, є його держателем та адміністратором", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що Положення є основним документом, що визначає функціональні можливості, порядок ведення та доступу до Реєстру прозорості, надання відомостей з нього, а також інші питання функціонування.

У відомстві нагадують, що під час розробки проєкту Положення НАЗК у квітні проводило електронні консультації з громадськістю, за результатами яких наявний звіт. Також на початку жовтня 2024 року уряд затвердив Правила етичної поведінки суб’єктів лобіювання, які розробило НАЗК.

НАЗК наразі працює над створенням Реєстру прозорості як ключового інструменту для початку функціонування інституту лобіювання в цілому. Партнером НАЗК у виконанні цього завдання є Проєкт “Сприяння доброчесності у публічній сфері (Pro-Integrity)”, який забезпечує фінансування розробки цієї інформаційно-комунікаційної системи.

Читайте також: НАЗК презентувало «Настільну книгу з розбудови доброчесної організації» для бізнесу

Водночас у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, яким пропонується відтермінувати введення в дію Закону України “Про лобіювання”, що необхідно для якісної розробки Реєстру прозорості та забезпечення можливості повноцінної реалізації положень вказаного Закону.

Як повідомлялося, до Єдиного порталу повідомлень викривачів приєдналося понад 7,5 тис. організацій та надійшло понад 4,1 тис. повідомлень.

Фото: КМУ