Боррель сподівається до кінця осені розблокувати кошти з Європейського фонду миру на зброю Україні

Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки ЄС Жозеп Боррель заявив, що він сподівається розблокувати кошти з Європейського фонду миру на зброю для України до кінця своєї каденції.

Про це він заявив перед початком засіданням Європейської ради у Брюсселі, передає кореспондент Укрінформу.

Як зазначив Боррель, План перемоги Президента Володимира Зеленського, який він має представити на зустрічі, важливий так само, як і Формула миру. На його переконання, важливо обʼєднати ці два плани, «оскільки плани виграти війну і виграти мир мають йти разом».

Він підкреслив, що ЄС підтримує Україну не лише з військової точки зору, а й з цивільної, зокрема у контексті підтримки енергосистеми України.

Боррель нагадав, що в Україні знищено 70% потужностей з виробництва електроенергії. За його словами, ЄС постачає в Україну генератори, але вони також знищуються, і треба зробити все можливе, щоб вони працювали і відновлювалися.

«Щоб уникнути повного руйнування енергетичної системи, ми повинні ще сильніше і швидше продовжувати підтримувати Україну, оскільки це екзистенційна війна. Росія є екзистенційною загрозою для Європи, і я сподіваюся, що держави-члени (ЄС – ред.) продовжить підтримувати Україну», - наголосив Боррель.

Він додав, що зі свого боку він забезпечуватиме продовження тренувальної місії ЄС, і висловив сподівання, що нарешті, до кінця своєї каденції, він отримає згоду на виплати з Європейського фонду миру (ЄФМ), що дасть можливість надавати більше військової допомоги Україні.

Читайте також: Комітет Європарламенту підтримав кредит для України на €35 мільярдів за рахунок активів РФ

Як повідомляв Укрінформ, нещодавно Боррель заявив, що має намір відвідати Україну до завершення свого мандата на посаді, але зробить це лише після того, як будуть ухвалені його пропозиції із розблокування військової допомоги для України, що передбачена у міжурядовому Європейському фонді миру.

Вже більше року Угорщина блокує виплати визначених для допомоги Україні коштів у Європейському фонді миру, що перевищують 6 мільярдів євро. Високий представник ЄС виніс на розгляд міністрів закордонних справ країн ЄС регуляторну пропозицію, що спрямована на подолання «вето» Угорщини та на розблокування цих фондів, значна частина з яких має бути спрямована країнам-членам ЄС за вже поставлені в Україну військову техніку й озброєння.