Запрошення України в НАТО покаже, що не Путін змінює курс всього світу - Президент

Президент Володимир Зеленський наголосив, що запрошення України до членства в НАТО має продемонструвати, що не Путін змінює курс всього світу, а навпаки - весь світ готовий змінювати агресора, який починає жити поза світовими правилами.

Про це він сказав на пресконференції за підсумками участі в засіданні Європейської ради, передає кореспондент Укрінформу.

«Передусім я хотів би вам сказати, щодо НАТО я говорив із Президентом Байденом, також з Камалою Гарріс, і з Дональдом Трампом. Для нас дуже важливо, щоб ми були посилені, й перший крок – це invitation. Але це говорить про те, що у майбутньому ми будемо членами НАТО, розуміючи, що це може статися після війни», - сказав Зеленський.

Відео: Офіс Президента

Водночас він зауважив, що «ми не знаємо, коли буде закінчення війни», але як підкреслив Президент, «чим сильнішими ми будемо, тим швидше буде дипломатичне рішення щодо закінчення і справедливого миру».

«НАТО тематика сенситивна для Сполучених Штатів Америки. Весь цей час вони вважали, що для НАТО це втягування Альянсу у війну. Навіть запрошення для України в НАТО це начебто такі червоні лінії. На мою думку, юридично - ні, і це несправедливо. Якщо ви дійсно хочете, а не тільки говорите, що Україна буде в НАТО, і що вона дуже важлива для безпеки Європейського континенту, то це повинно співпадати з діями. Слова повинні завжди йти разом з діями. І тому invitation, я вважаю, ніякі не червоні лінії. І з ким? З вбивцею червоні лінії? Так ось invitation – це саме превентивний крок – показати, що не Путін змінює курс всього світу, а навпаки – весь світ готовий змінювати того чи іншого агресора, який починає жити поза світових правил. І тому для мене це питання важливе», - сказав Зеленський.

Також він поінформував про перебіг розмови із Дональдом Трампом з цього приводу.

«Я говорив із Трампом про НАТО, тому що в медіа були різні сигнали щодо відношення, щодо НАТО, щодо України в НАТО, тощо. Я наводив приклад Будапештського меморандуму. Мені здається, це зрозумілий приклад. Україна мала Будапештський меморандум. Там були ядерні держави. Найбільші держави у світі, які мають вплив, які мають ядерну зброю. Серед цих країн, безумовно, були Сполучені Штати Америки, Китай, Росія, Франція. Безумовні великі гравці, які мають ядерний потенціал. Чому з ними? Умовою було для України віддати ядерну зброю. Дуже великий об’єм, який був в України в той час», - сказав Зеленський.

Президент нагадав, що за цим документом партнери мали гарантувати територіальну цілісність і суверенітет незалежній Україні в міжнародно визнаних кордонах на 1991 рік: «Ось що було в документі. І якщо Росія порушила цей документ, хоча вона була гарантом цього меморандуму, то як можна вірити в цей документ? І як можна вірити всім партнерам, які гарантували збереження нашої територіальної цілісності і суверенітету? А відповідь дуже проста. Чи це працює? Ні. Цей документ не працює. Чи працюють домовленості інших великих партнерів із Росією? Ні, не працюють».

Читайте також: Зеленський: Членство в НАТО - це питання подальшого, а не теперішнього

Зеленський зауважив, що домовленості були не тільки України та Росії, а з усіма партнерами.

«Значить, в цілому всі ці домовленості не спрацювали. Хто з цих великих країн, всіх ядерних держав, постраждав? Всі? Ні, одна Україна. Хто віддав ядерну зброю? Всі? Ні, одна. Хто? Україна. Хто сьогодні воює? Україна. І тому виходить у нас так, і в розмові з Дональдом Трампом я сказав: у нас виходить так, який же вихід? Або в України буде ядерна зброя, і тоді це для нас захист, або ми повинні мати якийсь альянс. Окрім НАТО на сьогодні ми не знаємо дієві альянси. Країни НАТО сьогодні не у війні. Країни НАТО не воюють. В країнах НАТО люди всі живі. І слава Богу! І тому ми і обираємо НАТО. Не ядерну зброю. Ми обираємо НАТО», - заявив він.

За словами Президента, щодо цього питання його почув Дональд Трамп: «Він (Трамп – ред.) сказав: у вас справедливі аргументи. Мені здається, це важливо. Війна ця іде давно, Путін це робить давно, захоплюючи нас. Він спочатку енергетичну незалежність нашу поламав, а потім уже і територіальну цілісність. Тобто це давно. Вплив на всі державні інституції в Україні були Російською Федерацією. Візьміть деталі наших розвідок. Нашої Служби безпеки. В усіх правоохоронних органах України були представники Російської Федерації. Це і є втрата суверенітету, а потім вже - територій завдяки повномасштабному вторгненню».

Як повідомляв Укрінформ, напередодні постійна представниця США при НАТО посол Джуліанн Сміт зазначила, що Вашингтон зберігає тверду позицію, що Україна прямує «незворотнім шляхом» до членства в Північноатлантичному альянсі, однак можливість короткострокового запрошення України до НАТО поки офіційно не розглядається.

Фото: ОП