Україна заслуговує на те, щоб стати 33-м членом Альянсу - Зеленський

Україна захищає себе від російської агресії, і вже зараз робить свій внесок у Європейську безпеку, тож вона заслуговує на те, щоб стати 33-м членом Північноатлантичного Альянсу.

Про це сьогодні у Брюсселі під час спільної пресконференції з генеральним секретарем НАТО Марком Рютте заявив Президент України Володимир Зеленський, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Україна заслуговує на те, щоб одного дня стати 33-м членом Альянсу, і ми маємо робити все, щоб це відбулося. Саме тому перший фундаментальний пункт у Плані перемоги присвячений саме НАТО. Україна продемонструвала, що вона може захищати спільні цінності, стримувати Росію, яка є найбільшою загрозою для Європи та для глобального миру. Наші революції довели, що ми дійсно цінуємо демократію. Правила НАТО говорять, що будь-яка держава, що поділяє спільні цінності, дотримується їх та може захистити інших, може приєднатися до Альянсу», - наголосив український лідер.

Він зауважив, що наразі Україна відчуває необхідність приєднатися до Альянсу, оскільки цей крок може дозволити Україні наблизитися до справжнього та справедливого миру. Оскільки стримування агресора є найбільш певним шляхом для забезпечення такого миру, і цей план є реалістичним.

За словами Президента, будь-яка річ, яку досягала Україна, колись здавалася неможливою. Але Україна вистояла під повномасштабною атакою Росії, вона продовжує стійко обороняється проти російського вторгнення. Україна залишається єдиною, як і об’єднана Європа, продовжує нарощувати власні оборонні спроможності та виробництво зброї до масштабів, яких не було ніколи раніше.

«Наше небо захищене Patriot, NASAMS, IRIS-T, CROTALE, HOK та іншими системами. Ми дуже вдячні нашим партнерам за ці поставки, які врятували багато тисяч життів. F-16 вже знаходяться у нашому повітряному просторі, ще не так багато на сьогодні, але ми їх маємо. І ми готуємося отримати літаки з Франції. Наші солдати отримують зброю з усього світу, від Америки та Швеції до Туреччини й Канади. Безумовно, це було б невірним у політично залишати Україну за межами Альянсу, в той час, як у практичному сенсі Україна вже зараз є частиною НАТО», - наголосив Володимир Зеленський.

Він висловив вдячність всім країнам, що надають Україні зброю, а також тим компаніям, які допомагають виробляти зброю в самій Україні, у співробітництві з українськими компаніями. Президент окремо подякував партнерам, які допомагають відновлювати критичну інфраструктуру, що була зруйнована російськими агресорами, перед зимою, що буде важкою для України.

За словами Президента, стійкість України спирається саме на партнерство з демократичними країнами, які допомагають із відбудовою України та підтримують її шляхом поставок зброї та систем протиповітряної оборони. Україна разом з партнерами знає, як досягти поставленої мети, і це має ключове значення.

Він нагадав, про зобов’язання, що були зроблені під час саміту НАТО у Вашингтоні у липні поточного року, та наголосив на тому, що Україна очікує на їх виконання. При цьому Україна вдячна партнерам по Альянсу за вже здійснені поставки та за пакети допомоги, від яких прямо залежить життя українських солдатів.

Читайте також: НАТО працює з Україною, наближаючи її до членства в Альянсі - генсек

«Ми маємо зміцнити тренувальну місію, яка допомагає нам захиститися від російської агресії, і не лише в країнах НАТО, але також в Україні. Ми уклали близько 30 двосторонніх безпекових угод з нашими партнерами. Це ті угоди, які є необхідним не лише для України, але й для всієї Європи. Ми розраховуємо на готовність членів НАТО поставити в Україну обладнання. яке вже було оголошено, на суму у 40 мільярдів євро» - сказав український лідер.

Він зауважив, що сьогодні, під час зустрічі міністрів оборони в форматі Ради Україна-НАТО сторони зосередять увагу на тому, як отримати більше захисту та більше безпеки для всіх.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні у Брюсселі розпочалася дводенна зустріч міністрів оборони країн НАТО. Сьогодні у форматі робочого ланчу відбувається засідання Ради Україна-НАТО міністерського рівня. Президент України, який прибув до Брюсселя для участі у Європейській Раді та для представлення лідерам країн ЄС українського Плану перемоги, доєднався до цієї зустрічі.

Фото: ОП