Екологічна безпека: на конференції у Гельсінкі підготували комюніке щодо підтримки Формули миру

Учасники міжнародної конференції, присвяченої пункту 8 Української формули миру "Екологічна безпека", напрацювали спільне комюніке.

Про це повідомила міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Світлана Гринчук, передає Укрінформ з посиланням на Міндовкілля.

«Нам не просто необхідна підтримка світу на шляху до визнання російських довкіллєвих злочинів та притягнення росії до відповідальності за руйнування довкілля України через бойові дії. Зусиллями багатьох держав, організацій та інститутів ми маємо консолідувати всю експертизу в сфері оцінки впливу війни для довкілля, аби притягнути до відповідальності агресорів по всьому світі та залишити чисте довкілля наступним поколінням», - зауважила міністерка під час конференції, яка зібрала понад 135 учасників онлайн та офлайн з 60 країн та міжнародних організацій.

У межах заходу учасники напрацювали комюніке щодо підтримки пункту 8 Української формули миру, яке окреслює комплекс заходів для досягнення екологічної безпеки світу. 

«Це є життєво важливим, адже забруднення довкілля внаслідок бойових дій поширюється далеко за межі України. Тому потрібна безпрецедентна консолідація світової спільноти для вирішення проблематики довкілля під час війни та зелених принципів відновлення», - наголосила міністр.

Читайте також: Спільний документ щодо реалізації Формули миру буде у листопаді - Єрмак на зустрічі з послами G20

Вона подякувала усім партнерам і додала, що продовження координації та планування наступних практичних кроків очікується уже незабаром на Кліматичному саміті СОР29 у Баку, де Україна традиційно матиме свій павільйон.

Як повідомлялося, 19 жовтня у Гельсінкі за участі прем’єр-міністрів України Дениса Шмигаля та Фінляндії Петтері Орпо, керівників Офісів Президента України та Фінляндії і високопосадовців низки держав відбулася міжнародна конференція, присвяченою пункту 8 Української формули миру.

Фото: Міндовкілля