Сибіга запросив Оман на Другий саміт миру

Глава МЗС України Андрій Сибіга обговорив з міністром закордонних справ Оману Бадром бін Хамадом Аль-Бусаїді Формулу миру та свободу мореплавства у Чорному морі і запросив Султанат Оман взяти участь у Другому глобальному саміті миру та третьому Продовольчому саміті в Києві.

Про це повідомило Міністерство закордонних справ України за підсумками двосторонніх перемовин в Омані, передає Укрінформ.

Зазначається, що міністри підтвердили обопільне прагнення вивести двосторонні відносини на новий рівень.

Сибіга поінформував оманського колегу щодо ситуації на полі бою, російських обстрілів українських міст і громад, ударів по портовій інфраструктурі та цивільних суднах, зокрема пошкодження за попередній місяць суден з вантажами продовольства для Єгипту, Італії та гуманітарним вантажем Продовольчої програми ООН для Палестини.

«Міністр закликав Оман підтримати позицію України щодо необхідності гарантувати свободу мореплавства в Чорному морі та запросив оманську сторону взяти участь в третьому Продовольчому саміті в Києві цього року», - повідомили у зовнішньополітичному відомстві.

Глава МЗС окремо поінформував про російські обстріли енергосистеми та небезпеку російських ударів по обʼєктах атомної енергетики України. Він закликав Оман підтримати зусилля із запобігання такому сценарію. Міністр також означив пріоритетні потреби України в посиленні енергетичної стійкості напередодні зими.

Під час переговорів Сибіга приділив окрему увагу Формулі миру як єдиному шляху до всеосяжного, справедливого та тривалого миру і запросив Султанат Оман взяти участь у Другому глобальному саміті миру.

Глави української та оманської дипломатій висловили взаємну готовність до розвитку договірно-правової бази, зокрема підготовки до укладення угоди про уникнення подвійного оподаткування. Міністри також підтвердили готовність до започаткування міжурядової спільної комісії для зміцнення торговельних звʼязків.

Сторони окремо обговорили розширення культурно-гуманітарної співпраці. Андрій Сибіга запропонував приєднати Національний музей Оману до ініціативи Першої леді України Олени Зеленської із запуску україномовних аудіогідів у найбільш визначних місцях світу.

Читайте також: Сибіга запропонував створити в Омані хаб для експорту української агропродукції

Як повідомляв Укрінформ, після візиту до Туреччини міністр закордонних справ України Андрій Сибіга відвідує Оман, а потім здійснить візити до Анголи, Єгипту і Південної Африки.