Україна в ОБСЄ: Залучення Росією північнокорейських військових є ескалацією, але й ознакою слабкості

Зростання участі Північної Кореї у війні проти України свідчить про серйозні наслідки агресії РФ для міжнародної безпеки та наміри Росії продовжувати ескалацію.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила під час чергового засідання Постійної ради ОБСЄ т.в.о. постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Вікторія Кувшинникова.

«Зростання участі Північної Кореї у війні проти України свідчить про найсерйозніші наслідки російської агресії для міжнародної безпеки та стабільності. Підтверджено розгортання північнокорейських сил у Владивостоку. За повідомленнями, Росія намагається приховати їхню присутність, видаючи їм російську військову форму та зброю, а також видаючи фальшиві посвідчення жителів Якутії та Бурятії», - сказала Кувшинникова.

Вона наголосила, що залученням КНДР для війни проти України Росія «порушує резолюції та санкції ООН, де вона продовжує незаконно займати місце постійного члена РБ ООН».

Окрім того, своїми діями Росія надає ресурси КНДР, яка порушує режим нерозповсюдження. «І це – на додачу до брязкання ядерною зброєю, окупації найбільшої АЕС в Європі та погроз атакувати компоненти ядерної енергетичної системи України. Чи потрібні нам ще докази того, що нинішнє російське керівництво не зацікавлене в мирі та співпраці?» - наголосила українська дипломатка.

За її словами, є одна спільна риса, яка об'єднує Росію, Іран та Північну Корею: «Кожна з них націлена на знищення іншої суверенної держави. І кожна з них мріє нав'язати новий світовий порядок, заснований на диктаті сили, а не на верховенстві права, як це закріплено в Статуті ООН і Гельсінському заключному акті».

Кувшинникова підкреслила, що Росія йде на ескалацію у своїй війні проти України та всього цивілізованого світу.

«Поки Москва отримує боєприпаси, військову техніку, а тепер і живу силу, її союзники отримують можливість підвищити ефективність своїх озброєнь, отримати технології та ноу-хау в критично важливих сферах, а також тренувати солдатів у польових умовах. Чи не є це справжньою ескалацією з боку Росії? Чи варто сумніватися, що цей досвід буде застосований союзниками Росії в інших регіонах? Чи зробить це світ більш безпечним, справедливим і стабільним? Безумовно, ні», - сказала вона.

Поруч з цим тимчасова очільниця української місії при ОБСЄ зауважила, що «залучення Північної Кореї є ознакою відчаю і слабкості Росії», однак цю слабкість потрібно правильно використати та посилити підтримку України.

«Той факт, що так званій «другій армії світу» знадобилося два з половиною роки, щоб взяти місто Вугледар, фактично зрівнявши його з землею, говорить про те саме. Як і ситуація в Курській області. Але це – слабкість, якщо її правильно використати шляхом негайної і рішучої міжнародної реакції, щоб ефективно зупинити наступ на міжнародний порядок, заснований на правилах, з боку Росії та її союзників. Саме тому минулого тижня Президент України Володимир Зеленський представив План перемоги», - підкреслила Кувшинникова.

Вона додала, що передбачені Планом пункти «спрямовані на те, щоб не дати Росії адаптуватися на полі бою і сприяти реалізації української Формули миру». «Хоча Україна відкрита до дипломатії, нам потрібна сила, щоб уникнути великої війни. Це – гарантія переговорів без примусу», - додала дипломатка.

Читайте також: У Японії серйозно стурбовані можливою участю військових з КНДР у війні з Україною

Як повідомляв Укрінформ, 24 жовтня Головне управління розвідки Міністерства оборони України заявило, що перші підрозділи військових із Північної Кореї, які пройшли вишкіл на східних полігонах РФ, уже прибули в зону бойових дій російсько-української війни.