Зеленський прийняв вірчі грамоти у послів шести країн

Фото, відео

Президент Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти у послів Фінляндії, Бразилії, Ірландії, Чорногорії, Литви та Ісландії, які почали свою місію в Україні.

Про це глава держави повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

"Вірчі грамоти. Початок дипломатичної місії нових послів, які прибули працювати до нашої країни: Фінляндії, Бразилії, Ірландії, Чорногорії, Литви та Ісландії", - написав Зеленський.

Глава держави додав, що поспілкувався окремо із кожним дипломатом.

"Дякую за підтримку суверенітету й територіальної цілісності України. Сподіваємося на інтенсивний розвиток міждержавного діалогу між нашими країнами", - наголосив Президент.

Відео: Zelenskiy/Official

В Офісі Президента уточнюють, що новопризначеним послом Фінляндії в Україні став Тар’ї Орвоккі Фернандес, Бразилії - Рафаель де Мелло Відала, Ірландії - Джонатан Конлон, Чорногорії - Борянка Симічевич, Литви - Інга Станітє-Толочкєнє та Ісландії - Фрідрік Йонссон.

Зазначається, що ключовою темою розмови із послом Фінляндії стали пріоритетні потреби на полі бою. Президент подякував за вагому військову допомогу, активну підтримку Формули миру та організацію тематичної конференції в Гельсінкі щодо екологічної безпеки.

"Вдячні дружній Фінляндії за вже 25 оборонних пакетів, наданих нашій державі. Розраховуємо на посилення співробітництва заради прискорення перемоги України та забезпечення сталого й тривалого миру на Європейському континенті", - підкреслив Глава держави.

Під час розмови з послом Бразилії Зеленський наголосив на тому, що Україна зацікавлена у відновленні справедливого й тривалого миру та відкрита до обговорення Формули миру на різних міжнародних майданчиках, у різних форматах. Він зазначив, що сподівається на продовження конструктивного діалогу із Бразилією.

Читайте також: Туск дорікнув Дуді за блокування кандидатур послів в Україні, США, Ізраїлі

"Сподіваюся, що обидві наші країни можуть разом покращити життя наших народів, особливо під час цієї війни. Я вважаю, що нам треба якомога більше спілкуватися та слухати одне одного", – зазначив Президент.

Послу Ірландії Глава держави подякував за активну підтримку України з боку його країни попри її військовий нейтралітет, а також відзначив нещодавній візит Прем’єр-міністра та підписану двосторонню угоду. Володимир Зеленський запросив Ірландію взяти участь у третьому саміті ініціативи Grain from Ukraine, який відбудеться у листопаді.

Основні теми обговорення із послом Чорногорії - підготовка змісту двосторонньої угоди та подальші контакти на найвищому рівні.

"З теплом згадую нашу нещодавню зустріч із президентом Чорногорії під час саміту "Україна – Південно-Східна Європа" у Хорватії. Ми дякуємо за підтримку із самого початку війни – як політичну, так і допомогу в різних сферах", – зазначив Президент.

Під час зустрічі із послом Литви Зеленський подякував за всебічну допомогу Україні, зокрема за готовність щороку надавати оборонну підтримку в розмірі 0,25 % ВВП, а також відзначив адвокацію із боку Литви шляху України до повноправного членства в ЄС і НАТО.

"Із самого початку агресії народ Литви з нами. Ви - перша країна, яка надала нам "стінгери" та іншу військову й гуманітарну підтримку. Це дуже важливо", - наголосив Глава держави.

Читайте також: Стефанішина зустрілася з послами G7 - обговорили рух України в ЄС

Серед головних тем розмови із послом Ісландії - підтримка євроатлантичної інтеграції України, Формули миру та Плану перемоги, а також майбутні контакти у двосторонньому та багатосторонньому форматах.

"Дякую вашій країні та народу за підтримку України. Ми дуже задоволені розвитком відносин з Ісландією та налаштовані на подальше поглиблення нашого партнерства", - підкреслив Президент.

Як повідомляв Укрінформ, 16 серпня Президент України Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти від нових послів Бельгії, Індії, Нідерландів, Словаччини, Італії та Мексики.

Фото: Офіс президента