Захід не хоче миру через капітуляцію України - Сікорський

Захід не хоче миру через капітуляцію України, оскільки насправді це не буде мир. Захід прагне миру на основі поваги до верховенства права, прав людини і права націй на самовизначення.

Про це, виступаючи перед кадетами Академії оборони Королівства Нідерланди в місті Бреда разом зі своїм нідерландським колегою Каспаром Велдкампом, заявив очільник МЗС Польщі Радослав Сікорський, передає кореспондент Укрінформу.

Як зазначив глава польської дипломатії, ідеологічне походження російської війни проти України базується на бажанні Росії повернутися до постколоніального періоду домінування над іншими.

«Росіяни не можуть знайти нову національну ідею і повернулися до легкої і старої ідеї з радянських часів щодо завоювання сусідів, шукаючи славу через територіальні завоювання, що жахливо», - підкреслив Сікорський.

За його словами, якби Путін завоював Україну та «насильно інтегрував у свою воєнну машину українську промисловість та український народ, як він зробив це з Донбасом, то у Заходу була би справжня проблема». Він підкреслив, що капітуляція України «не буде миром» і Захід «не хоче такого миру».

Глава польської дипломатії зауважив, що у Польщі в комуністичну епоху фізично був мир, але не було свободи і за правління цієї влади країна була найбіднішою за всю історію.

У виступі Сікорський наголосив, що «зрештою Захід переможе».

«Тож ми хочемо миру на наших умовах (Заходу – ред.), миру з повагою до верховенства права, до прав людини, до права на розвиток нації, і це речі, які варті того, щоб ризикувати за них своїм життям», - підкреслив очільник польського уряду.

Читайте також: Дуда: Буде катастрофічною помилкою, якщо Захід погодиться віддати Росії хоч сантиметр української землі

Як передавало агентство, в інтервʼю Укрінформу тимчасовий повірений Польщі в Україні Пьотр Лукасевич зазначив, що Польща передасть Україні решту своїх винищувачів МіГ-29 тоді, коли «заповнить прогалини», які створює передача цих літаків Києву. Це означає, що союзники мають надіслати до Польщі «кілька ескадрилій інших літаків», що дасть час Варшаві наростити власні спроможності.