Кавказький капкан для Росії

2 вересня, 14:00 - міжнародний круглий стіл на тему: «Кавказький капкан для Росії»

Організатор: Міжнародний центр протидії російській пропаганді (МЦ ПРП).

Учасники: Леван Антіа - доктор міжнародних відносин (Грузія); Гулу Ібрагімов - глава громадської організації «Аналітична та інформаційна платформа» (Азербайджан/Україна); Фардін Ісазаде - військовий кореспондент каналу Baku TV, ведучий військово-політичної програми "Карабахська Хроніка" (Азербайджан); Костянтин Машовець - координатор проєкту «Інформаційний опір» (Україна); Гіоргі Молодіні - керівник центру стратегічних комунікацій "Грузія", засновник Легіону інформаційної оборони, екскерівник департаменту стратегічних комунікацій (Грузія); Стасіс Каушиніс - директор Фонду захисту громадян (Литва); Сергій Кривонос - генерал-майор ЗСУ, заступник секретаря РНБО в 2019-2021 рр. (Україна); Віктор Ягуней - директор Агентства з реформування сектору безпеки, експерт з питань національної безпеки, генерал-майор запасу СБУ, заступник голови СБУ в 2014-2015 рр. (Україна); Юрій Кочевенко - директор Міжнародного центру протидії російській пропаганді; Юрій Олійник - кандидат політичних наук, експерт НАЦ "Українські студії стратегічних досліджень".

Коротко. Заяви російських політиків про Південний Кавказ як «зону впливу Москви» дають розуміння того, яку стратегію планує здійснювати Кремль в регіоні. На сьогодні російські війська перебувають на території всіх трьох держав Південного Кавказу. А регулярні військові навчання, такі як «Кавказ 2021», які проводяться в тому числі на окупованих територіях, тільки підтверджують бажання Москви перетворити Кавказ на свій південний плацдарм. Крім того, РФ веде безперервні інформаційні операції, спрямовані на дестабілізацію внутрішньополітичного стану в державах регіону.

Але чим стане Південний Кавказ для Росії, плацдармом чи капканом? Які цілі переслідує Росія, залучаючи себе в нові конфлікти, не вийшовши зі старих? До чого може привести зіткнення інтересів Росії з іншими геополітичними гравцями в регіоні, і головне з Туреччиною? Як вплине на безпеку регіону зміна ситуації в Афганістані і спроби Росії загравати з талібами?

Довідково. Міжнародний центр протидії російській пропаганді - це неурядова організація, метою якої є об'єднання міжнародних зусиль з протидії кремлівській інформаційній агресії. Команду Центру складають фахівці з комунікацій, психології, соціології та кібербезпеки, дипломати, журналісти, військові, добровольці з України, Грузії, Литви, Латвії, Польщі, Білорусі та інших країн.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Туреччина не дасть Росії поширити вплив за межі Південного Кавказу - експерт

Росія навряд чи зможе поширити свій вплив за межі Південного Кавказу через зміцнення там позицій Туреччини, але Кремль буде докладати зусиль, щоб контролювати Грузію, Азербайджан і Вірменію.

Таку думку висловив доктор міжнародних відносин (Грузія) Леван Антіа в ході міжнародного круглого столу в Укрінформі «Кавказький капкан для Росії».

«Щодо геополітичної ситуації і питання, чи збирається Росія йти далі (Південного Кавказу. - ред.), я можу досить упевнено сказати, що далі вона йти не збирається ... РФ прекрасно розуміє, що програма максимум - контролювати Грузію, Азербайджан і Вірменію. Далі вона не може піти, тому що там стоїть така величезна держава як Туреччина, і хто б що там не говорив, Росії змагатися з Туреччиною - це просто нереально - ані у військовому плані, ані в економічному, і в кожному », - сказав Антіа.

Він констатував, що Туреччина, «подобається це комусь чи ні», але це вже сильний актор в регіоні і сила, з якою рахуються і в Європі, і в США, і в Китаї, «а в Росії тим більше».

На думку експерта, зараз немає приводу переживати з приводу можливого розширення впливу Росії за межі Південного Кавказу. Водночас Антіа спрогнозував, що Туреччина буде поширювати свій вплив далі.

«Але у Туреччині та Росії різні підходи до впливу - це більше економічний вплив, ніж військова присутність ... Туреччина економічно входить в Грузію, Азербайджан і, природно, має намір йти далі - в Казахстан, Узбекистан і аж до Алтаю. Це теж зараз не секрет, що такі амбіції є, тому що держава велика і сильна і вона міцніє з кожним роком. Виходячи з цього, Росія намагається зберегти те, що має. Тобто, вона втратила Східну Європу і тепер не хоче втратити Південний Кавказ, тому що якщо вона його втратить, то слідом в майбутньому втратить вже і Північний Кавказ », - вважає Антіа.

РФ має експансіоністські наміри щодо Туреччини - експерт

Росія нарощує військове угруповання на Південному Кавказі, припускаючи своє протистояння з Туреччиною.

Таку думку висловив військовий експерт, координатор проєкту «Інформаційний спротив» Костянтин Машовець на міжнародному круглому столі в Укрінформі «Кавказька пастка для Росії».

Експерт звернув увагу на те, що останнім часом Росія створила на Південному Кавказі і суміжному з ним Північному Кавказі необхідні умови для ведення класичної симетричної війни.

"На Північному Кавказі розгорнуті 49 і 58 загальновійськові армії з повними боєкомплектами. Чорноморський флот і Каспійська військова флотилія різко підвищують рівень своїх бойових можливостей, особливо з точки зору проведення активних ударних дій. За останні 5-7 років кількість носіїв високоточної далекобійної зброї, наприклад крилатих ракет типу "Калібр", зростає в геометричній прогресії і на флоті, і у флотилії", - зазначив Машовець.

На його думку, таке нарощування військової потужності може свідчити про експансіоністські наміри кремлівського режиму щодо Туреччини.

"Наявність у регіоні таких розгорнутих сил і засобів свідчить про те, що експансія Кремля не обмежиться тільки Південним Кавказом. У голові цих людей, як я розумію, пряма або гібридна сутичка з Туреччиною. Контролюючи Південний Кавказ, вони мають на увазі саме Туреччину", - вважає Машовець.

Під час експертного обговорення було відзначено, що сьогодні російські війська знаходяться на території всіх трьох держав Південного Кавказу: Грузії, Азербайджану, Вірменії. А регулярні військові навчання, такі як «Кавказ-2021», які проводяться, в тому числі, на окупованих територіях, тільки підтверджують бажання Москви перетворити Кавказ на свій південний плацдарм. Крім того, РФ веде безперервні інформаційні операції, спрямовані на дестабілізацію внутрішньополітичного становища в державах регіону.

Раніше доктор міжнародних відносин (Грузія) Леван Антіа висловив думку, що Росія навряд чи зможе поширити свій вплив за межі Південного Кавказу через зміцнення там позиції Туреччини, але Кремль буде докладати зусиль, щоб контролювати Грузію, Азербайджан і Вірменію.

Круглий стіл організував Міжнародний центр протидії російській пропаганді (МЦ ПРП) - неурядова організація, метою якої є об'єднання міжнародних зусиль з протидії кремлівській інформаційній агресії.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк