Притягнення до відповідальності керівництва рф за вчинення злочину агресії проти України

23 лютого, 10:00 - брифінг  на тему: «Притягнення до відповідальності політичного і військового керівництва росії за вчинення злочину агресії проти України».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікери: Денис Маслов - голова парламентського Комітету з питань правової політики; Олег Гавриш - головний консультант відділу організаційної роботи Кабінету керівника ОП, член робочої групи з питань створення міжнародного трибуналу щодо агресії росії проти України.

Важливі теми:

  •  Притягнення до відповідальності політичного і військового керівництва росії за вчинення  агресії проти України.
  • Питання щодо створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України.
  • Презентація роботи інформаційного проєкту «Книга катів Українського народу». Його мета - збір, систематизація та оприлюднення верифікованої інформації про воєнних злочинців росії та їхні воєнні злочини, скоєні на території України під час повномасштабного вторгнення.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

В Україні зареєстрували понад 87 тисяч воєнних злочинів рф

Станом на початок цього тижня в Україні зареєстровано понад 87 тисяч воєнних злочинів росії проти України, внаслідок яких загинули майже 10 тисяч цивільних.

Про це повідомив голова парламентського Комітету з питань правової політики Денис Маслов на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

“Станом на початок цього тижня в Україні було зареєстровано більше 87 тисяч воєнних злочинів. Це тільки тих, які були зареєстровані. Ми розуміємо, що їх більше. Внаслідок воєнних злочинів загинуло майже 10 тисяч лише цивільних осіб. Знову ж таки - це лише те, що вже зареєстровано”, - сказав Маслов.

Він нагадав, що внаслідок збройної агресії росії в Україні загинула 461 дитина. Маслов зауважив, що ця статистика росте щодня.

“Всього цього не було б, якби не первісний злочин. Не було б цих вбивств, катувань, згвалтувань, викрадень людей, якби не первісний злочин - злочин агресії, який було вчинено російською федерацією не 24 лютого 2022 року, а набагато раніше, ще у 2014 році, а планувався цей злочин ще й до цього”, - наголосив депутат.

Як повідомлялося, 24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. російські загарбники обстрілюють мирні міста й села, розв’язали масовий терор проти цивільного населення на тимчасово захоплених територіях.

До Координаційної групи, яка працює над створенням спецтрибуналу для рф, вже приєдналися 25 країн світу - Маслов

До Координаційної групи, яка працює над створенням спецтрибуналу для російської федерації за злочини агресії, уже приєдналися 25 країн світу.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ сказав голова парламентського Комітету з питань правової політики Денис Маслов.

Він нагадав, що ще на початку повномасштабної агресії Україна запропонувала створити спеціальний трибунал для російської федерації, яка вчиняє злочини проти нашої держави, “той трибунал, який має посадити на лавку підсудних основних дійових осіб - вище військово-політичне керівництво російської федерації”.

“Я можу сказати, що якщо ще влітку, на початку першої половини літа, багато хто не вірив з міжнародних експертів, з політиків взагалі у можливість створення такого трибуналу, то на сьогодні вже 25 країн приєдналися до так званої Координаційної групи, яка предметно опрацьовує модель створення трибуналу. Україна запропонувала світові своє бачення, вийшла з активною позицією, запропонувала проєкт статуту цього трибуналу, модель його роботи. Нам довелося докласти дійсно великих зусиль, спілкуючись з політиками, проводячи заходи відповідні, десь переконуючи, тиснучи з різних країн світу для того, щоб на сьогоднішній день ми дійшли до того, що вже обговорюється саме модель трибуналу і його можливі документи”, - сказав депутат.

За його словами, на сьогодні запропоновані три моделі спецтрибуналу.

“Перша модель - це модель створення трибуналу за рішенням Генеральної асамблеї ООН там, де генеральний секретар Організації об’єднаних націй на підставі резолюції може підписати договір з Україною про створення такого трибуналу. Нас влаштовує ця модель, це була одна з наших пропозицій. Друга модель - це багатосторонній міжнародний договір, відкритий для підписання багатьма країнами, які поділяють цінності й які вірять, що світова безпека і світовий порядок не може існувати без притягнення до відповідальності кремлівських злочинців”, - сказав Маслов.

Третя модель, яка обговорюється, зауважив він, - “модель гібридного трибуналу, коли в національній судовій системі України створюється з окремими повноваженнями суд, до якого входять іноземні судді, для того, щоб дотримуватися правил справедливості, всестороннього розгляду, і вони зможуть розглянути питання відповідальності за злочини агресії проти України”.

“Ми висловили певні свої занепокоєння щодо того, що національний суд не може на сьогоднішній день не зважати на імунітет, який має путін, шойгу, тому що національні суди не можуть притягати до відповідальності вищих посадових осіб іноземної країни. Ми не хочемо відходити від цієї позиції, що і путін, і шойгу, і їхнє вище військово-політичне керівництво здійснило злочин проти України, злочин агресії, і що вони мають понести відповідальність. Тому вважаємо, дві перші моделі є найбільш правильними і будемо наполягати, що вони були реалізовані”, - підкреслив Маслов.

На уточнення, які можна назвати часові межі процесу створення міжнародного спецтрибуналу, парламентарій зазначив, що немає чіткої дати.

“Я завжди відповідаю: ми всі з вами хочемо, щоб це сталося вчора… У мене немає чіткої дати. Я відповім дещо по-іншому. Влітку ще ніхто не вірив і взагалі серйозно не сприймав у міжнародній спільноті ідею створення трибуналу. Сьогодні 25 країн працюють в цій Координаційній групі вже над конкретною моделлю і в подальшому - документами щодо трибуналу. Вже питання його створення чи не створення не стоїть. Питання - створення конкретної моделі… Тобто якщо ви питаєте, коли почнеться практична реалізація, то практична реалізація вже почалася. Коли буде створений трибунал - точної дати в мене немає, але в нас є чітке розуміння, що він буде створений. Ми докладемо всіх можливих від нас зусиль для того, щоб це сталося ще до нашої перемоги”, - підкреслив Маслов.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський створив робочу групу, яка опрацьовуватиме питання створення спеціального міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності винних в агресії проти України.

Створення трибуналу підтримали ПАРЄ, Європарламент, парламентські асамблеї НАТО й ОБСЄ.

Київ опрацьовує кілька варіантів створення спецтрибуналу. Один з них – на основі угоди між Україною та ООН, яка може ухвалити відповідну резолюцію.

Міжнародний центр з розслідування воєнних злочинів рф готуватиме обвинувальний акт путіну – депутат

Міжнародний центр з розслідування злочину агресії в Україні, який створять у Гаазі, покликаний фіксувати злочини російської федерації проти України та у майбутньому підготувати обвинувальний акт для президента рф володимира путіна.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ сказав голова парламентського Комітету з питань правової політики Денис Маслов.

“Ще одна вагома річ - у місті Гаага запрацює Міжнародний центр з фіксування розслідування за злочини агресії. Це завдяки нашим партнерам, завдяки зусиллям Офісу генерального прокурора України, завдяки зусиллям Президента в місті Гаага почне функціонувати міжнародна установа, яка займається збором, фіксуванням і збереженням доказів для майбутнього трибуналу. Ця установа фактично покликана вже зафіксувати ті факти і підготувати в майбутньому обвинувальний акт путіну та іншим особам, надати всі ці документи”, - сказав Маслов.

Як повідомлялося, на початку лютого 2023 року президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про створення у Гаазі Міжнародного центру з розслідування злочину агресії в Україні, який працюватиме у координації з представниками України та Нідерландів, а також із європейськими партнерами.

У “Книгу катів України” вже внесли дані про 1700 росіян, які скоїли воєнні злочини проти українців

В інформаційній системі “Книга катів України” вже розміщені дані про 1700 російських військовослужбовців, які вчинили воєнні злочини на території України.

Про це на брифінгу в Меціацентрі Укрінформ-Україна повідомив головний консультант відділу організаційної роботи Кабінету керівника ОП, член робочої групи з питань створення міжнародного трибуналу щодо агресії росії проти України Олег Гавриш.

“Це дуже важливий проєкт, в ньому є 1700 людей, які скоювали воєнні злочини проти України. Це люди, які власне давали вказівки стріляти ракетами по наших містах, це люди, які вбивали, які гвалтували, це саме те, що ми звемо катами. Саме цей проєкт створений для того, щоб суспільство могло доєднатися, наповнювати і давати верифіковану перевірену інформацію”, - сказав Гавриш, розповідаючи про інформаційну систему “Книга катів України”.

Він нагадав, що це спільний проєкт Офісу Президента, ГУР Міноборони та Офісу генерального прокурора.

“Якщо у вас є інформація про те, що хтось вчинив злочин, ви можете доєднатися. Ви можете побачити цих катів - а це 1700 людей на сьогодні, і ви знаєте, що якийсь із них вчинив ще якийсь злочин, ви можете доєднатися і сказати про це”, - звернувся Гавриш до українців.

Також він поінформував, що у системі вже створена база фотографій зі скоєними воєнних злочинів, вчинених в Україні росіянами: на кожному фото вказується місце злочину, описується сам злочин та називається той, хто його вчинив.

“Я закликаю всі ЗМІ, які займаються розслідуваннями, дивитися на цих злочинців, дивитися інформацію про них і використовувати її. Вона перевірена спеціальними службами України, в тому числі ГУР Міноборони”, - зауважив Гавриш.

Окрім того, він наголосив, що сайт динамічний і буде поступово наповнюватися новими даними, зокрема, планується створення розділу “Хронологія війни”.

“Цей сайт приносить дуже багато галасу в росії. І були випадки, коли намагалися знайти, хто його робить, якісь погрози звучали, але зрозуміло, що ми виходимо відкрито і говоримо: нам все одно, ми вас знайдемо і ви будете покарані, і для вас буде щастя, якщо ви будете покарані в судах, бо якщо не суди, то є інші органи, які зможуть до вас дібратися. Це те, що хотілося б, аби почули ті російські військові, які будуть вчиняти злочини і вважатимуть, що вони не будуть покарані”, - додав Гавриш.

Як повідомлялося, у червні минулого року Офіс Президента запустив роботу інформаційної системи «Книга катів України» з верифікованими даними російських військовослужбовців, які скоїли воєнні злочини проти українців.

Відео:

Video: