Незаконне засудження українських військовополонених квазісудами на окупованих територіях України

13 березня, 12:00 - брифінг на тему: «Максим Буткевич та інші: незаконне засудження українських військовополонених квазісудами на окупованих територіях України».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікери: Ольга Решетилова - координаторка Медійної ініціативи за права людини (МІПЛ); Богдан Пантюшенко - танкіст, який потрапив у полон на початку 2015 року і був звільнений у грудні 2019-го. 

Чому це цікаво ? 

10-го березня суд так званої «лнр» засудив до 13 років ув’язнення відомого українського журналіста та правозахисника Максима Буткевича, який з початком війни встав до лав ЗСУ, а потім потрапив у полон. Разом з Буткевичем «вироки» отримали також українці Віктор Похозей та Владислав Шель. Ці «вироки» є свідчення того, що російська влада вчиняє воєнні злочини проти військовополонених.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

«Вироки» щодо українських військових на окупованих територіях нічого не означають - правозахисники

«Вироки», які виносяться квазісудовими утвореннями на окупованих росією територіях щодо наших військовослужбовців, є нікчемними і вони нічого не означають для подальшої долі цих військовополонених.

Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ заявила координаторка Медійної ініціативи за права людини (МІПЛ) Ольга Решетілова.

«Я хочу трохи заспокоїти українське суспільство: по суті, ці вироки є нікчемними і нічого не означають для подальшої долі військовослужбовців, хіба що з тієї точки зору, що їх нарешті залишать у спокої і перестануть тягати на допити і на ці свої шоу під назвою суди. Щодо того, що стосується їх звільнення, то це (винесення цих вироків – ред.) абсолютно жодним чином не впливає на ці процеси (щодо їхнього повернення з полону – ред.)», - заявила представниця МІПЛ.

На її думку, ці судилища є одним з елементів пресингу на українське суспільство з боку рф.

«Або це чергові якісь їхні намагання набити ціну нашим військовослужбовцям, щоб мати якісь сильніші позиції під час переговорного процесу щодо обміну», - вважає Решетілова.

Своєю чергою адвокат, експерт Медійної ініціативи за права людини Андрій Яковлєв зазначив, що кожна країна, яка є учасником збройного конфлікту, зобов’язана розслідувати воєнні злочини.

«Ми можемо подивитися на їхньому сайті, слідкому (рф - ред), там вони їх звинувачують у вчиненні воєнних злочинів (наших військовослужбовців – ред.). І, напевно, вони цим чином хочуть показати, що знайшли факти вчинення воєнних злочинів», - уточнив Яковлєв.

Він також звернув увагу, що утримувати військовополонених можуть до закінчення збройного конфлікту.

«Але там, де було вчинено воєнний злочин, (осіб, щодо яких це розглядається – ред.) можуть тримати довше, чим закінчення збройного конфлікту. І фактично вони цим чином посилюють свою спроможність а-ля легально тримати (громадян – ред.) після закінчення збройного конфлікту, а насправді вчиняють злочини проти людяності», - переконаний експерт.

На його думку, необхідно правильно комунікувати, перш за все, на зовнішнього спостерігача, що ці вироки не мають жодного відношення до воєнних злочинів. Але варто про це правильно комунікувати і всередині нашої держави, додав адвокат.

«Наприклад, ми бачимо, що слідчий комітет (рф – ред.) оприлюднив інформацію про свідків (у тій чи іншій справі – ред.) на сайті. І ми маємо проводити перевірку (по цьому питанню – ред.) кримінальними засобами», - заявив представник Медійної ініціативи за права людини.

За його словами, у нас вже є багато територій, які були звільнені від окупації, і, ймовірно, там теж були схожі судові процеси.

«Ми можемо пошукати прикладів того, що людей примушували давати свідчення проти різних полонених. Нам потрібно… дати сигнал тим, хто залучається на окупованих територіях до таких квазісудових процесів (даючи неправдиві свідчення – ред.), щоб вони знали про свою відповідальність», - сказав правозахисник.

Як повідомлялося, окупанти «засудили» українського правозахисника, нині військовополоненого Максима Буткевича до 13 років колонії суворого режиму.

Ще двом українським військовим – Віктору Похозею та Владиславу Шелю – «верховні суди» маріонеткових «л/днр» призначили 8,5 років та 18,5 років позбавлення волі відповідно.

Український омбудсман Дмитро Лубінець заявив, що так звані вироки псевдосудів «л/днр», винесені трьом українським військовим, є черговим воєнним злочином рф.

МКЧХ має вимагати від росії підтвердження утримання українських військовослужбовців

Серед мінімальних речей, які може робити Міжнародний Комітет Червоного Хреста, є вимога від росії підтвердження утримання українських військовослужбовців.

Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна - Укрінформ заявила координаторка Медійної ініціативи за права людини (МІПЛ) Ольга Решетілова.

«Мінімум, який може робити МКЧХ, – це вимагати у рф підтвердження утримання (українських – ред.) військовослужбовців. Це для нас, як мінімум, є гарантія того, що, по-перше, людина жива. По-друге, оскільки вона підтверджена, то рф уже відповідальна за ситуацію з тим чи іншим військовослужбовцем, за його стан, здоров’я і життя. Це – надзвичайно важливо. І тут нам іноді здається, що МКЧХ не надто активний у цьому», - сказала представниця МІПЛ.

Вона уточнила, що серед інших речей, які мають робити міжнародні організації, у тому числі МКЧХ, які спеціально були для цього створені, – це здійснювати моніторингові візити, місії, займатися питанням доступу до людей, отримувати підтвердження по утриманню тих чи інших осіб.

«Зрозуміло, що вести перемовини з рф – це надзвичайно складно, там ламають будь-які правила і не слідують цим правилами. Але… це - їхній мандат (міжнародних організацій, зокрема МКЧХ – ред.), і вони зобов’язані це робити», - заявила правозахисниця.

Своєю чергою адвокат, експерт Медійної ініціативи за права людини Андрій Яковлєв уточнив, що Червоний Хрест єдиний має доступ до військовополонених, і потрібно використовувати цей ресурс.

Зі свого боку колишній полонений Богдан Пантюшенко висловив думку, що МКЧХ є дуже кволою організацією, яка має набагато більші ресурси, чим вона використовує.

«Вони (МКЧХ – ред.) - дуже неефективні. Але вони можуть щомісяця завозити туди (до місць тримання полонених – ред.) передачі, відвозити листи. Вони можуть бути набагато ефективнішими, але на них треба тиснути реально з усіх сторін. Коли на них тиснуть – то вони починають рухатися», - вважає Пантюшенко.

Як повідомляв Укрінформ, 11 березня у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими заявили, що представникам Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) протягом останнього місяця вдалося відвідати місця утримання військовополонених у тимчасово окупованих росіянами Донецьку та Горлівці.

МІПЛ ідентифікувала місцезнаходження 1075 цивільних, які були захоплені на окупованих територіях

Медійна ініціатива за права людини (МІПЛ) станом на минулий тиждень ідентифікувала 1075 цивільних – громадян як нашої держави, так і інших країн, які були захоплені на окупованих територіях і вивезені звідти.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ заявила координатор Медійної ініціативи за права людини (МІПЛ) Ольга Решетілова.

«Щодо цивільних заручників, то станом на минулий тиждень наша організація ідентифікувала місцезнаходження 1075 цивільних осіб, громадян України та інших країн, до речі, які були захоплені на окупованих територіях і вивезені, (будучи - ред.) затриманими», - сказала вона.

За словами Решетілової, ця цифра далеко не остаточна, бо інформацію з окупованих територій отримувати дуже важко.

«Дуже часто сім’ї бояться про це повідомляти. Або навіть були ситуації, коли, наприклад, на Херсонщині затримували людей цілими сім’ями, і немає навіть кому повідомити про їхнє затримання», - поінформувала правозахисниця.

Вона уточнила, що наразі (дієвого – ред.) механізму звільнення цивільних немає.

Окремо представниця МІПЛ зазначила, що раніше організація, яку вона представляє, інформувала про секретну російську в’язницю - брянське СІЗО № 2 у новозибкові, і уточнила, що там, за їхньою інформацією, утримують 640 громадян України.

За інформацією Решетілової, українських військовополонених дуже багато, росіяни розвозять їх по всій території своєї країни. Вона підкреслила, що кожна людина, яка знаходиться у полоні, є надзвичайно цінною.

«Хочу наголосити, що звільнені будуть усі. Ми над цим працюємо як правозахисна спільнота, над цим працює Українська держава. Це має бути чіткий меседж для рідних, які чекають: (їхні родичі – ред.) будуть звільнені рано чи пізно», - запевнила координатор МІПЛ.

Як повідомлялося, Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заперечив інформацію у росЗМІ, що російський омбудсман тетяна москалькова "майже щодня" обговорює з ним питання повернення цивільних полонених.

Відео:

Video: