Свобода слова в Україні: сучасні виклики та загрози

3 травня,15:00 -  брифінг на тему: "Свобода слова в Україні: сучасні виклики та загрози". 

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер: Микита Потураєв - голова Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики (онлайн).

Теми до обговорення: 

  • Вплив війни на свободу слова в Україні та світі.
  • Які заходи сьогодні вживаються для покращення ситуації зі свободою слова.

Чому це цікаво?

З 1992 року 3 травня щорічно відзначається Всесвітній день свободи преси. Це один з міжнародних днів, які відзначаються в системі Організації Об’єднаних Націй.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Потураєв назвав імовірні ризики для свободи слова в Україні

Головними ризиками, які гіпотетично можуть становити ризики для свободи слова в Україні, є теоретична втрата територій, економічні проблеми та перебудова медійного простору.

Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

Парламентарій нагадав, що у Всесвітньому рейтингу свободи медіа Україна перемістилася на 79-ту позицію зі 109-ї. За його словами, українська влада забезпечила право на свободу слова в умовах повномасштабного вторгнення, зокрема немає воєнної цензури: "Ми її не ввели жодним чином, жодним відсотком”.

Якщо ж говорити про ризики, які могли б гіпотетично загрожувати свободі слова в Україні, то першим із них, на думку Потураєва, є воєнний програш, втрата територій. "Ми розуміємо, що на окупованих територіях немає жодної свободи слова, немає жодної безпеки для журналістів, як професійних, так і громадянських”, – сказав він.

Другий ризик, за словами депутата, – економічні проблеми. Попри важку економічну ситуацію, українські медіа гідно проходять цей період, але "подальше погіршення економічної ситуації, безперечно, є ризиком, оскільки ... медіа мають заробляти", заявив він.

“Ми постійно в розмовах з міжнародними партнерами порушуємо питання про можливе збільшення цільової допомоги саме на підтримку українських медіа, журналістів. Ми вважаємо, що зараз, на жаль, ця допомога не є достатньою”, – підкреслив Потураєв.

Окрім того, голова парламентського комітету висловив думку, що третім ризиком, особливо для традиційних лінійних ЗМІ, є серйозна перебудова українського медіапростору.

“Це пов'язано з об'єктивними причинами. Зростає роль українського Ютубу, тому що дуже багато наших громадян за кордоном України. Багато українських відеоблогерів створили повноцінні медіа, і таким чином українські громадяни в будь-якій частині світу отримують доступ до якісної українськомовної інформації. Ризик у тому, що буде зниження ролі традиційних лінійних медіа. Це вже відбувається, і потрібно розуміти, що це вже назавжди. Треба вчитися працювати в нових умовах”, – підсумував він.

Як повідомлялося, 3 травня відзначається Всесвітній день свободи преси.

За даними Національної спілки журналістів, від початку повномасштабного вторгнення в Україні загинули 56 журналістів.

Відео:

Video: