Розширення правових підстав для застосування санкцій та конфіскації майна агресора

7 липня, 11:00 - круглий стіл на тему: «Розширення правових підстав для застосування санкцій та конфіскації майна агресора».

Організатори: ГО «Інститут безпеки Східної Європи» за підтримки МФ "Відродження".

До участі запрошені: Віктор Чумак - народний депутат України 7 та 8 скликання, модератор; Анатолій Пінчук - голова правління ГО «Інститут безпеки Східної Європи»; Дмитро Наталуха - голова Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку; Олексій Жмеренецький - голова підкомітету з питань антикорупційної політики у сфері цифрових інновацій та публічних даних Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики; Агія Загребельська - очільниця напряму мінімізації корупційних ризиків в санкційній політиці НАЗК; Андрій Потьомкін - адвокат; Юлія Прохода - адвокат, голова Національної асоціації патентних повірених України; Роман Кержковський - керівник Служби з питань зовнішньополітичної безпеки та міжнародного співробітництва РНБО; Володимир Дубровський - експерт Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна; Андрій Ніколаєнко - народний депутат ВРУ; Оксана Іщук - виконавчий директор Центру глобалістики "Стратегія ХХІ".

Коротко. Під час заходу відбудеться презентація та обговорення проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо правового режиму майна в умовах воєнного або надзвичайного стану», розробленого експертами Інституту безпеки Східної Європи. Також розглядатимуться питання посилення санкційного тиску на РФ та наявність обгрунтованих підстав для блокування та конфіскації майна агресора і дотичних до агресії осіб, що є одним з важливих факторів досягнення перемоги у війні.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн. 

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: eesecinst@gmail.com (Марина Редько, +38 098 857 99 62)

Акредитація триватиме до 07.07.2023 р. для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Санкційну політику необхідно удосконалювати з урахуванням досвіду воєнних років – Веніславський

Необхідно удосконалювати санкційну політику з урахуванням досвіду за період війни.

Про це заявив член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник Президента у ВР Федір Веніславський під час круглого столу на тему на тему: «Розширення правових підстав для застосування санкцій та конфіскації майна агресора», який відбувся в Укрінформі.

Організатори круглого столу представили концепцію нового проєкту закону про внесення змін до деяких законів України щодо правового режиму майна в умовах воєнного або надзвичайного стану, який розширює підстави і створює необхідні умови для конфіскації майна представників країни-агресора.

Зазначається, що проєкт закону розроблений фахівцями Інституту безпеки Східної Європи за допомогою представників громадянського суспільства і професійної спільноти.

«Справа в тому, що, по-перше, чинний закон про вилучення активів РФ спрямований суто на активи держави РФ. Решта конфіскацій активів відбувається на основі законодавства про санкції, зокрема статті 5.1 Закону про санкції», - зазначив голова правління ГО «Інститут безпеки Східної Європи» Анатолій Пінчук.

За його твердженням, перелік наявних у законодавстві підстав недостатньо повний для ефективної роботи щодо конфіскації майна осіб, дотичних до агресії Росії проти України.

«Більше того, на нашу думку, всі ті, хто підтримує діяльність Російської Федерації (у сфері - ред.) відповідної сплати податків до цієї держави, як то юридичні особи, так і фізичні, якщо не йдеться про суто мінімальні сплати податків, вони теж сприяють цій агресії і теж мають бути обмежені в можливостях використовувати своє майно та активи», - додав Пінчук.

Водночас він зазначив, що документом запропоновано ввести додатковий механізм блокування активів. Тобто, за словами голови правління ГО, насамперед йдеться про резидентів РФ та афілійованих з ними осіб, для широкого загалу таких резидентів активи блокуються з можливістю для них вийти з-під цього блокування, якщо вони перестають відповідати певним критеріям.

«Якщо ми кажемо, наприклад, про громадянина Росії, який є підприємцем і який володіє певними компаніями в Росії і за кордоном, якщо він закриє всі свої компанії в Росії, вийде з Росії, перестане сплачувати будь-які податки до Росії і не підтримує війну Росії проти України, то після того, якщо будуть докази, що він усе це зробив, він може бути виведений з-під цього блокування. Для цього є певний механізм, який теж запроваджений у цьому законопроєкті», - пояснив Пінчук.

Окрім того, проєкт закону передбачає процедурне врегулювання та розширення повноважень певних державних інституцій.

«Ми пропонуємо відійти від вживання (поняття - ред.) Російської Федерації лише як суб'єкта, що підлягає впливу цього закону. Ми пропонуємо ввести загальне визначення держави-агресора як держави, що здійснює агресію в розумінні резолюції Генасамблеї ООН і визнана Верховною Радою державою-агресором або державою-окупантом», - сказала адвокатка, голова Національної асоціації патентних повірених України Юлія Прохода.

Вона також наголосила, що документом пропонується ввести визначення «держави-спонсора тероризму» для можливості застосування заходів і вилучення активів і до такої держави, як держави, що надає матеріальну, технічну або фінансову підтримку будь-якого виду та/або визнана державою-спонсором тероризму і яка визнана Верховною Радою державою-спонсором тероризму.

Водночас передбачається вилучення активів у афілійованих осіб, що пов’язані з вищезгаданими країнами.

«Ми включаємо до складу афілійованих осіб будь-які представництва та/або навіть громадські формування, що діють в інтересах агресора», - пояснила адвокатка.

Законопроєктом також пропонується розширити перелік активів, які можуть бути вилучені: грошові, криптовалюта, цінні папери, рухоме та нерухоме майно, а також майнові права та обов'язки, включаючи права інтелектуальної власності та корпоративні права.

Передбачено подальшу процедуру щодо роботи з вилученими активами. Зокрема, не пізніше календарного місяця після ухвалення указу Президента України, яким введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України про примусове вилучення активів орган стягнення, тобто Міністерство юстицій України має внести відомості про активи до загальнодоступного державного переліку таких активів.

Своєю чергою, Веніславський також долучився до дискусії та дав свою оцінку презентованому законопроєкту.

«Звичайно, необхідно удосконалювати санкційну політику, але з урахуванням того досвіду, який ми маємо за ці дні війни», - зазначив він.

Веніславський також висловив зауваження до презентованого законопроєкту.

«Потрібно більш детально виписати деякі моменти, щоб не створити підґрунтя для можливих зловживань службовим становищем, адже дійсно є проблема з недобросовісними керівниками або з представниками тих органів, які залучені до реалізації санкцій», - зазначив член Комітету ВР.

Загалом Веніславський висловився позитивно щодо запропонованого проєкту закону, але наголосив, що потрібно зробити невеликі правки.

«Цей законопроєкт може удосконалити діяльність у сфері застосування санкцій. Він є цікавим, і я думаю, що він має шанс на підтримку у парламенті і може стати законом», - резюмував представник Президента у ВР.

Захід було організовано громадською організацією «Інститут безпеки Східної Європи» за підтримки МФ «Відродження».

Відео:

Замовити фото натисніть тут -