Чи продовжать час роботи ресторанів та кафе у Києві?
14 серпня, 12:00 - пресконференція на тему: «Продовження часу роботи закладів громадського харчування: чому це важливо? Звернення рестораторів».
Організатор: Національна ресторанна асоціація України.
Учасники: Дмитро Погребицький - власник мережі «Pesto Cafe», модератор; Генріх Дерінг - керівник мережі «La Famiglia»; Світлана Тимченко - керівниця мережі «МАФІЯ», «Каста», «Georgia», «BAO», «NĂM»; Ольга Насонова - ресторанна експерта та аналітикиня, модераторка.
Чому це важливо?
Національна ресторанна асоціація України звернулася до Ради оборони міста Києва з проханням розглянути питання про подовження часу роботи закладів громадського харчування до 23:00.
Організатори зазначають, що продовження роботи закладів на одну годину сприятиме створенню додаткових робочих місць, збільшенню надходжень від податків. Нещодавно закладам громадського харчування Одеси дозволили працювати до 23:00, проте залишили обмеження щодо гучної музики та дискотек.
Формат заходу – офлайн (Зала 2).
Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).
Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.
Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com
Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.
Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.
Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.
Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.
Підсумкові матеріали:
Продовження роботи київських ресторанів на 1 годину додатково принесе до ₴450 млн на місяць
Година продовження роботи ресторанів увечері збільшить щомісячний ВВП столиці майже на 450 млн грн.
Про це на пресконференції в Укрінформі сказав керівник мережі “La Famiglia” Генріх Дерінг.
Він нагадав, що Національна ресторанна асоціація України звернулася до Ради оборони міста Києва з проханням розглянути можливість подовження часу роботи закладів громадського харчування у столиці до 23:00.
“За оцінками ресторанних експертів, обсяг столичного ринку ресторанів і кафе — приблизно 140 мільйонів гривень на день. Ми підрахували, що додаткова година роботи збільшить оборот приблизно на 10%. Це - усереднений показник для ресторанів преміального сегменту. Якщо ж говорити про “демократичні” заклади, тим паче — про фаст-фуди, то колеги кажуть навіть про 15%. 10%, 14 млн грн на день, - це майже 450 млн грн щомісячного грошового потоку, тобто внутрішнього валового продукту міста”, - навів розрахунки Дерінг. До того ж, це принесе додаткові прибутки суміжним галузям. Адже ресторанний бізнес — великий покупець багатьох товарів і послуг.
“Також збільшення доходів закладів — це й підвищення прибутків їхніх співробітників. Крім того, це збільшить податкові надходження. Адже пожвавлення нашого грошового потоку - це зростання надходжень як до центрального (я про сплату ПДВ і податку на прибуток), так і до місцевих бюджетів — це, передовсім, про податок з доходів фізичних осіб”, - пояснив ресторатор.
Саму проблему обмеження часу роботи закладів до 22 години він вважає штучною. Адже такі обмеження графіка були логічними, коли комендантська година у столиці починалася о 23-ій. Після того, як її початок змістили, варто було б “автоматично” розширити й часові межі роботи закладів громадського харчування.
Дерінг запевнив, що київські ресторатори мають можливості для того, щоб дотримуватися всіх вимог комендантської години і після продовження часу роботи закладів. Зокрема, надають кошти для підвезення працівників додому.
Як повідомлялося, після зустрічі з представниками Національної ресторанної асоціації України столичний міський голова Віталій Кличко пообіцяв, що буде ухвалено виважене рішення щодо подовження часу роботи закладів громадського харчування - з урахуванням інтересів бізнесу та з дотриманням правил воєнного стану.
Додаткова година роботи кафе й ресторанів у столиці підвищить зарплати працівників на 10% - експертка
Продовження на годину роботи столичних закладів харчування в середньому на 10% збільшить зарплати працівників та сприятиме створенню нових робочих місць.
Про це на пресконференції в Укрінформі сказала ресторанна експертка Ольга Насонова.
Вона нагадала, що в ресторанному бізнесі Києва (а це майже 5 тис. закладів) працюють приблизно 50 тис. людей.
“І всі вони отримують зарплату за кожну відпрацьовану годину. Наприклад, середня зарплата кухаря у столиці - близько 100 грн за годину. Тобто година додаткової роботи — це плюс щонайменше 100 грн до зарплати. Також це й багато додаткових робочих місць, і збільшення обсягу продажу товарів як у ресторанній, так і в суміжних галузях”, - пояснила Насонова.
Тому, за її словами, Національна ресторанна асоціація України і звернулася до Ради оборони Києва та до столичної міської адміністрації з проханням продовжити роботу закладів харчування з 22-ої до 23-ої год.
“На жаль, ми стикнулися із ситуацією, коли багато працівників виїхали за кордон, тож галузь втрачає фахівців. І після перемоги треба буде докласти багато зусиль, щоб забезпечити якість сервісу, який ми мали до війни. Тому хочемо вже зараз платити людям більше, щоб вони не виїжджали, а також поверталися з-за меж країни по завершенні війни”, - додав власник мережі Pesto Cafe Дмитро Погребицький.
За підрахунками експертів, продовження роботи закладів харчування ввечері на 1 годину додатково збільшить грошовий потік за місяць приблизно на 450 млн грн. Частина цього ресурсу — заробітні плати працівників галузі та податки до державного і міського бюджетів.
Як повідомлялося, в липні Національна ресторанна асоціація України звернулася до Ради оборони міста Києва з проханням розглянути можливість подовження часу роботи закладів громадського харчування у столиці до 23:00. Після зустрічі з рестораторами столичний міський голова Віталій Кличко пообіцяв, що буде ухвалено виважене рішення щодо послаблення обмежень у роботі закладів громадського харчування - з урахуванням інтересів бізнесу та з дотриманням вимог воєнного стану.
Відео:
Замовити фото натисніть тут - Фотобанк