Протидія корупції під час війни: ставлення громадян, висвітлення в медіа та пріоритети для країни

17 серпня, 11:00 - панельна дискусія на тему: «Протидія корупції під час війни: ставлення громадян, висвітлення в медіа та пріоритети для країни».

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Учасники: Поліна Лисенко - заступник директора НАБУ; Айдер Халілов - USAID ENGAGE; Роман Вибрановський - USAID SACCI; Андрій Боровик - Transparency International Ukraine; Дарія Каленюк - Центр протидії корупції; Юрій Ніколов - видання «Наші гроші».

Теми для обговорення:

  • Яким є реальний запит громадян щодо важливості боротьби з корупцією під час війни?
  • Яким є рівень довіри до державних інституцій, які здійснюють таку боротьбу?
  • Роль громадянського суспільства та медіа в створенні умов для більш ефективної боротьби з корупцією в Україні;
  • Критикувати, допомагати, співпрацювати – якою є роль громадянського суспільства, і як державні інституції повинні відповідати на запит громадян щодо необхідності подолання корупції в країні?  

Чому це цікаво?

Під час заходу відбудеться обговорення результатів Національного соціологічного опитування «Стан корупції в Україні» та контент-аналізу висвітлення тематики боротьби з корупцією в медіа.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) 

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн  та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Форма для реєстрації: https://forms.gle/BXphDiockGPbP1J86

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

У суспільства є потужний запит на повернення обов’язкового декларування посадовців - ЦПК

Обов’язкове декларування посадовців є важливим інструментом для протидії корупції.

Таку думку висловила представниця Центру протидії корупції (ЦПК) Дарія Каленюк під час панельної дискусії на тему «Протидія корупції під час війни: ставлення громадян, висвітлення в медіа та пріоритети для країни», що відбулася в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

“Критика суспільства не тільки громадських організацій, не тільки журналістів, а ще й особливо волонтерських фондів і волонтерів дуже тонізує владу, дуже мотивує її. Навіть більше, ніж вимоги міжнародних партнерів. От зараз, наприклад, іде дуже жвава дискусія про повернення обов’язку декларуватися і публікувати декларації чиновників. Міжнародні партнери дуже м’яко ставляться до такого обов’язку, особливо до необхідності повернути публічність декларації. Тому що в комунікації з владою наша влада переконала - “розумієте, в нас війна, ми не можемо викривати, там наші родичі живуть, в кого ми орендуємо квартири тощо”. Але більше 95% громадян вважають необхідним відкрити публічне декларування, повернути декларування навіть під час війни. І цей запит потужний, він впливає на те, як діють політики”, - вважає Каленюк.

Вона нагадала, що Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про відновлення декларування.

“Там є серйозні шпарини: як можна приховати статки і не декларувати нерухомість, яку ти винаймаєш, або не декларувати третіх осіб - у кого отримуєш позики. Я сподіваюся, що ми дотиснемо, аби парламент ці шпарини закрив і повернув декларування в такому ж незмінному вигляді, як це було до вторгнення, окрім декларації військових, які воюють”, - сказала Каленюк.

За її словами, “чим більше є викриттів типу на корупції ВЛК, на корупції військкоматів, закупівельників у Міністерстві оборони, тим більше є запит суспільства - давайте відкривайте дані”.

“Немає чого прикриватися секретністю в балансі між закриттям інформації і інструментом громадського контролю. Українське суспільство вибирає інструмент громадського контролю. І тут знову ж таки повернемося до того, як громадяни можуть боротися з корупцією: викривати її”, - вважає представниця ЦПК.

Вона зауважила, що кількість інструментів викриття корупції зменшилася, в тому числі - через припинення обов’язкового декларування. Зокрема, за її словами, без доступу до декларації дуже важко проконтролювати, які статки нажив, наприклад, керівник певної обласної ради чи місцевий прокурор.

“З відкриттям ( декларування - ред.) це можна буде зробити. Тому зараз працюємо над тим, щоб задовольнити запит громадян на повернення відкритості інформації за винятком окремих випадків - військових, які воюють. І це, я думаю, поверне інструментарій для громадян не просто "турбуватися" про корупцію, а й мати можливість її викривати. А вже викриття корупції є важливим інструментом для громадян, як їй протидіяти”, - підкреслила Каленюк.

Як повідомляв Укрінформ , Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №9534 про відновлення електронного декларування під час воєнного стану.

На початку повномасштабної війни Верховна Рада призупинила процес обов'язкового декларування майна чиновниками, дозволивши подати дані про свої статки вже після скасування воєнного стану. При цьому НАЗК залишило можливість для добровільного подання декларації.

Відео:

Video:

 Замовити фото натисніть тут - Фотобанк