Вплив погодних умов на ситуацію з пожежами в екосистемах України

5 квітня, 11:00 - пресконференція на тему: "Вплив погодних умов на ситуацію з пожежами в екосистемах України".

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Учасники: Наталія Птуха - речниця Укргідрометцентру; Анатолій Шкарбута - заступник начальника відділу профілактичної роботи Управління, пожежної безпеки Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС України.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

До 10 квітня надходження пилу з Сахари до України не буде – Укргідрометцентр

До 10 квітня ніякого надходження пилу з Сахари до України не очікується.

Про це речниця Укргідрометцентру Наталія Птуха повідомила під час пресконференції у Медіацентрі Україна – Укрінформ «Вплив погодних умов на ситуацію з пожежами в екосистемах України».

«Зараз в інтернеті є багато інформації про те, що Україну знову накриє пилова буря з Сахари. Дійсно, чергова порція пилу надійшла до території Франції. Але зараз на території України інші повітряні потоки і принаймні до 10 квітня ніякого надходження пилу з Сахари ми не очікуємо», – сказала Птуха.

Вона розповіла, що надходження пилу із Сахари було спричинене тим, що на той момент по території Сахари проходив атмосферний фронт – він збурив там повноцінну піщану бурю, у повітря було піднято велику кількість пилу та піску.

За її словами, склалися такі повітряні потоки, що цей пил та пісок став переноситися до території Європи, країн Балкан, і ,відповідно, до території України.

«Більш крупнодисперсні часточки осіли над Середземним морем, над територією Балкан. До України дісталась вже дрібнодисперсні частинки, тобто пил, який знаходився у верхніх шарах атмосфери, тому впродовж кількох діб викликав у нас замутненість неба», – пояснила речниця Укргідрометцентру.

Птуха розповіла, що безпосереднього шкідливого впливу пил для людини не несе. Вона заначила, що він може доставляти дискомфорт для людей, які схильні до респіраторних захворювань, також може бути певний його вплив на очі.

Речниця Укргідрометцентру підкреслила, що зараз ситуація із пилом з Сахари в Україні стабілізувалася.

«До нас приходив атмосферний грозовий фронт, який ніс із собою більше вологи – хмари і опади. Перед ним було шквалисте посилення вітру. Він піднімав переважно пил та пісок нашого місцевого походження. Запиленість атмосфери, яка була від Сахари, при цьому зберігалася. Але після проходження цього атмосферного фронту і вологи, яка надійшла до території України із заходу, пил вимився з атмосфери», – зауважила Птуха.

Як повідомляв Укрінформ, 1 квітня пил із Сахари поширився на територію України.

З квітня по вересень середньомісячна температура в Україні буде вищою за норму на 1-2 градуси – Укргідрометцентр

На сезон з квітня по вересень середньомісячна температура передбачається вищою за норму на 1-2 градуси, а в червні – близько норми.

Про це речниця Укргідрометцентру Наталія Птуха повідомила під час пресконференції в Медіацентрі Україна – Укрінформ «Вплив погодних умов на ситуацію з пожежами в екосистемах України».

«За орієнтовними прогнозами, на сезон з квітня по вересень середньомісячна температура передбачається вищою за норму на 1-2 градуси, а в червні – близько норми», – сказала Птуха.

Вона зазначила, що кількість опадів у квітні-травні очікується близькою до норми, а в західних та північних областях - дещо більше за норму.

Крім того, речниця Укргідрометцентру зауважила, що влітку 2024 року велика ймовірність нерівномірного випадання опадів. За її словами, внаслідок цього є вірогідність надзвичайної пожежної небезпеки, переважно у червні та серпні, яка спричинена тривалими періодами без опадів – 7-10 діб.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві 1 квітня зафіксували рекорд мінімальної та максимальної температури повітря, а також рекордну середньодобову температуру повітря. За даними спостережень метеостанції обсерваторії, 1 квітня мінімальна температура повітря у столиці виявилась найтеплішою для цього дня, температура не опустилася нижче 10,4°С. Попереднє рекордне значення 2017 року перевищене на 0,4°С.

За останні три місяці в Україні сталося вдвічі більше пожеж в екосистемах ніж за аналогічний період минулого року – ДСНС

В Україні за останні три місяці сталося понад 3,7 тисячі пожеж в екосистемах - це вдвічі більше ніж за аналогічний період минулого року.

Про це заступник начальника відділу профілактичної роботи Управління, пожежної безпеки Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС України Анатолій Шкарбута повідомив під час пресконференції у Медіацентрі Україна – Укрінформ «Вплив погодних умов на ситуацію з пожежами в екосистемах України».

«За останні три місяці 2024 року сталося більше як 3,7 тисячі пожеж в екосистемах. Це вдвічі більше ніж за аналогічний період минулого року», – сказав Шкарбута.

Він зазначив, що, згідно зі статистичними даними, основною причиною виникнення пожеж у весняний період є необережне поводження людей з вогнем. За його словами, у більшості випадків це навмисне спалювання сухої рослинності, яке призводить до масштабних пожеж.

Шкарбута підкреслив, що ДСНС, правоохоронці, працівники лісової галузі значно прогресують у напрямку виявлення порушників – застосовують для цього дрони, квадрокоптери. Він зауважив, що відсоток притягнення до адміністративної відповідальності наближається до ста.

Також представник ДСНС зазначив, що фіксується збільшення пожеж і від проведення бойових дій у прифронтових регіонах. Найбільше пожеж у цьому році виникло у Дніпропетровській, Харківській, Донецькій, Київській та Івано-Франківській областях.

Речниця Укргідрометцентру Наталія Птуха розповіла, що щороку пожежонебезпечний період триває з квітня по жовтень.

За її словами, метеорологічні умови є одним з основних чинників, що сприяють виникненню і поширенню пожеж в екосистемах, серед них: температура повітря, вологість повітря, вологість грунту, стан підстилаючої поверхні, кількість опадів і швидкість вітру.

Птуха уточнила, що повторюваність на площах лісових пожеж збільшується зі зростанням температури повітря та тривалості спекотного періоду. Вона зазначила, що вплив температури повітря на пожежну небезпеку посилюється в регіонах, де спостерігається дефіцит опадів і низька відносна вологість повітря. Ймовірність виникнення пожеж суттєво зростає у посушливий бездощовий період.

За інформацією речниці Укргідрометцентру, пік пожеж у західних областях, Поліссі і частково центральних областях, там, де знаходиться більше лісів, припадає на початок весняного періоду.

«Там вже немає снігового покриву, не утворилося достатньо зелені, а є сухе минулорічне листя. Саме воно може бути додатковим чинником, який посилює пожежну небезпеку у цих регіонах», – сказала Птуха.

Вона додала, що, у той же час у південних областях України пік пожежної небезпеки припадає саме на літній період.

Як повідомляв Укрінформ, у Міністерстві юстиції нагадали, що в Україні спалювати листя та суху траву заборонено та розповіли, які штрафи за це передбачені в законодавстві.

Відео:

Vіdeo:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк