Як закон про ЄІССС допоможе побудувати сучасну та ефективну систему соціальної підтримки

5 червня о 12:30 відбудеться пресконференція на тему: «Як закон про ЄІССС допоможе побудувати сучасну та ефективну систему соціальної підтримки».

Організатор: Міністерство соціальної політики України.

Спікери: Оксана Жолнович - міністр соціальної політики України;  Костянтин Кошеленко - заступник міністра соціальної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO).

Чому це важливо? 

Команда Міністерства соціальної політики України презентує проєкт закону про ЄІССС – Єдину інформаційну систему соціальної сфери. Документ покликаний зробити соціальну підтримку більш ефективною, доступною та адресною.

Під час пресконференції спікери розкажуть, на які зміни очікувати після ухвалення законопроєкту та основні переваги системи. Зокрема, законодавче врегулювання функцій ЄІССС надасть можливість кожній людині, яка потребує соціальної підтримки, ще швидше отримувати будь-які види допомоги через фронт-офіс у територіальній громаді та ЦНАПі або ж онлайн – через портал або застосунок «Дія». 

Протягом 2023-2024 років триває розширення функціональності ЄІССС, впроваджуючи нові підсистеми. Серед них – електронний кейс-менеджмент, що дозволить людині або сім'ї подавати заяву на отримання соціальних послуг онлайн. Перш ніж це запрацює по всій Україні, функціонал тестують у 4 пілотних регіонах – це Вінницька, Дніпропетровська, Полтавська та Черкаська області. 

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація ЗМІ проводиться до 11:00 5 червня за посиланням

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Єдина інформаційна система сприятиме спрощенню соціальної підтримки громадян - Мінсоцполітики

Ухвалення закону про Єдину інформаційну систему соціальної сфери (ЄІССС) дозволить об'єднати всі розрізнені системи, з якими працює Міністерство соціальної політики, в одну і сформувати єдині правила обмінів між ними, що зробить надання соцпослуг прозорим, зручним та більш ефективним.

На цьому під час пресконференції в Укрінформі «Як закон про ЄІССС допоможе побудувати сучасну та ефективну систему соціальної підтримки» наголосила міністр соціальної політики Оксана Жолнович.

«Ухвалення закону про єдину цифрову систему дозволить зробити всі соціальні послуги, за якими звертаються громадяни, абсолютно прозорими, швидкими, ефективними та зручними. Можна буде або через «Дію», або через портал Пенсійного фонду, або через ЦНАП, або через соціальний портал громадянина, який ми невдовзі запустимо, подати звернення і отримати відповідну допомогу», - сказала міністр.

Вона підкреслила, що закон про ЄІССС дозволить об'єднати всі розрізнені системи, з якими працює Мінсоцполітики, в єдину, сформувати єдині правила обмінів даними, єдині правила захисту інформації.

За словами заступника міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Костянтина Кошеленка, сьогодні, щоб отримати всю необхідну інформацію для прийняття рішень про надання соціальних послуг та допомог, міністерство вже обмінюється даними майже з 70 державними установами. Завдяки чому стало можливо запровадити такі цифрові інструменти, як, наприклад, автоматичне призначення субсидій, реєстрація в «Дії» внутрішньо переміщених осіб або запис на первинні консультації кандидатів в усиновлювачі тощо.

«Закон про ЄІССС закріплює можливість розвитку інформаційних обмінів. Він дасть нам можливість зробити ці позитивні цифрові зміни вже невідворотними і впровадити їх у масштабі країни у повному обсязі», - додав Кошеленко.

Окрім того, що цифровізація сприяє спрощенню соціальної підтримки громадян в країні, вона дозволяє заощадити бюджетні кошти та вивільнити людей для того, щоб вони від паперової роботи перейшли до виконання інших функцій.

Так, за словами Жолнович, тільки адмініструванням субсидій у системі соцзахисту займалося близько 2,5 тис. працівників. Після передачі цієї функції Пенсійному фонду, який повністю автоматизував цю послугу і зробив її автоматичною для громадян, вивільнені співробітники отримали змогу працювати напряму з людьми, а не збирати паперові довідки.

«Якщо говорити про фінансовий еквівалент, то, наприклад, об'єднання Фонду соціального страхування та Пенсійного фонду, крім покращення ситуації з виплатами по лікарняних, дало економії бюджету в 2 млрд грн на рік. І це тільки перші пораховані, видимі результати від запровадження цифрових інструментів», - сказала міністр.

Також ЄІССС дасть змогу на центральному рівні посилити контроль за спрямуванням та витрачанням коштів у соціальній сфері.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів увів державні реєстри отримувачів житлових субсидій та осіб, які мають право на пільги, до Єдиного соціального реєстру.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк