Чи відчувають українці себе європейцями: опитування та аналітика

16 липня, 11:00 - пресконференція на тему: "Чи відчувають українці себе європейцями й наскільки довіряють європейським інституціям: опитування та аналітика".

Організатор: Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Учасники: Дарія Гайдай – заступниця керівника Офісу Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції; Маріанна Присяжнюк – політичний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва; Сергій Солодкий – перший заступник директора Центру «Нова Європа».

До участі запрошені депутати Верховної Ради України.

Питання до обговорення:

  • Динаміка довіри до Європейського Союзу серед українців.
  • Ставлення українців до конкретних європейських інституцій.
  • Ставлення українців до майбутньої координації зовнішньої та оборонної політики України із ЄС.

Коротко. Під час заходу будуть оприлюднені результати загальнонаціонального репрезентативного опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова з 15 по 20 червня 2024 року.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація та реєстрація на захід, форма для запитань - за посиланням.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Більшість українців не почуваються європейцями - опитування

Понад 50% українців не відчувають себе європейцями або це відчуття притаманне їм незначною мірою.

Такі дані загальнонаціонального репрезентативного опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, оприлюднили в Укрінформі.

Згідно з опитуванням, більшість респондентів (53%) все ще не відчувають себе європейцями або відчувають себе ними незначною мірою («скоріше ні» або «ні»). Водночас значна частина (40%) таки ідентифікує себе тією чи іншою мірою як «європейці».

Ці результати стали досить несподіваними для організаторів дослідження, оскільки українці останніми роками демонструють свої проєвропейські настрої, які в умовах повномасштабної війни мали б лише посилитися.

Перший заступник директора Центру «Нова Європа» Сергій Солодкий пояснює такі настрої українців не так негативним ставленням до Європи, як самокритичністю щодо неготовності бути європейцями.

«Очевидно, російсько-українська війна мала б стимулювати більшу самоідентифікацію українців як європейців і частини західної цивілізації. Але, як бачимо, громадські настрої є дещо складніші. Гадаю, тут не йдеться про негативне ставлення до європейського світосприйняття, а радше – про самокритику, яка завжди була властива українцям. Мовляв, європейськість – це свого роду вищий рівень цивілізованості, до якого українцям треба ще підтягнутися. Тобто тут є значна частка самокритики. І ми не відчуваємо в цьому негативного сприйняття Європи», - зазначив Солодкий.

Прихильне ставлення українців до Європи підтверджують і дані соцопитування: Євросоюз для більшості асоціюється з тими позитивними аспектами, які через війну є менш досяжними на території України: свобода подорожей, навчання та робота будь-де в межах ЄС (49%), якість життя для майбутніх поколінь (44%), економічне процвітання (39%), соціальна захищеність (35%), демократія (34%), мир (33%).

Водночас у цих відповідях криються очікування українців на європейський добробут, що не дає більшості з них асоціювати себе з європейцями, надто в умовах війни - вважає заступниця керівника Офісу віцепрем'єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дарія Гайдай.

«Європеєць – це людина з певним рівнем достатку. І українцям з меншим рівнем достатку важко сприймати себе як європейців. Для людей з вищим рівнем достатку й освіти Євросоюз – це цінності та історична, культурна приналежність. Україна в умовах повномасштабної війни має обмеження щодо економічного розвитку під постійними обстрілами й руйнування інфраструктури. Водночас важливо, щоб зміцнювалося усвідомлення ціннісної й культурної приналежності до Євросоюзу, розуміння, що йдеться не лише про рівень зарплати чи соціальної захищеності. Європа базується на цінностях», - наголосила Гайдай.

Організатори дослідження зауважують, що відчуття себе європейцями серед українців збільшується зі зменшенням віку, зростанням рівня освіти та фінансового становища, проживанням у Західному регіоні та серед тих, хто спілкується у родині українською мовою.

Опитування проводилося з 15 по 20 червня 2024 року методом face-to-face на територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії, опитано 2016 респондентів віком від 18 років, теоретична похибка не перевищує 2,3%.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк