Реалізація ініціативи «Два мільйони дронів – Силам оборони України»

17 вересня, 11:00 - пресконференція на тему: «Складові успішної реалізації ініціативи «Два мільйони дронів – Силам оборони України».

Організатор: Громадська організація «Інститут соціально-політичного проєктування «Діалог» .

Учасники: Олександр Маріковський - народний депутат України; Денис Святокум - співзасновник та член Ради Оборонного Альянсу України; Агіль Рустамзаде - військовий аналітик, експерт у сфері оборони і безпеки; Анатолій Храпчинський - заступник генерального директора компанії з виробництва засобів РЕБ, експерт з авіації; представник Управління Державіації; представник Командування Сил безпілотних систем

Модератор: Андрій Миселюк - директор громадської організації «Інститут соціально-політичного проєктування «Діалог». 

Коротко. Враховуючи темпи розвитку виробництва дронів в Україні та застосування цієї зброї Силами оборони держави, постає завдання координації у вирішенні комплексу питань, які пов’язані з виробництвом дронів та застосуванням цієї зброї.

Учасники заходу розкажуть про складові успішної реалізації ініціативи «Два мільйони дронів – Силам оборони України» та про те, що робить громадськість, держава та воєнне командування, щоб забезпечити Збройні Сили всім необхідним для ефективного застосування дронів у війні.

Формат заходу – офлайн  (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Вітчизняні виробники зброї мають розвиватися за рахунок експорту - народний депутат

Держава має налагодити експортні можливості вітчизняних компаній-виробників зброї задля їхньої прибутковості та не на шкоду власним Збройним силам.

Таку думку висловив народний депутат Олександр Маріковський під час пресконференції в Укрінформі на тему: «Складові успішної реалізації ініціативи «Два мільйони дронів – Силам оборони України».

За його словами, вже зараз абсолютна більшість українських компаній-виробників озброєнь мають намір перенести виробництво за кордон через брак державного фінансування та довгострокових контрактів.

“За даними Технологічних сил України - асоціації, яка об’єднує провідних виробників зброї, 85% підприємств, які виробляють інноваційне озброєння та постачають його Силам безпеки та оборони, розглядають або здійснюють релокацію своїх компаній за кордон. Є три складові, які не дають їм повноцінно виробляти таку кількість озброєнь, скільки вони мають потужностей. По-перше, можна експортувати і держава дає такі можливості, але (занадто — ред.) регулює це. По-друге, це недостатній обсяг державного замовлення для українських виробників через брак українського бюджету, щоб покривати всі потреби армії. По-третє, це відсутність довгострокових перехідних контрактів, які б давали розуміння виробнику, що він розвиватиме виробництво для Збройних сил через рік-два-три”, - пояснив Маріковський.

При цьому він зауважив, що релокація вітчизняних виробників зброї за кордон відбувається на тлі величезних потреб власних Збройних сили.

Вважаючи вигоди від експорту вітчизняної зброї за кордон безсумнівними, Маріковський назвав головні перешкоди та застереження для того, щоб відкрити ринок озброєнь.

“Нові закордонні ринки для нашого озброєння дозволять збільшити прибутковість українських виробників. Але хлопці з окопів, які зараз недоотримують озброєння, будуть невдоволені. Також це страх і ризик, що продане кудись озброєння потім прилетить до нас із Росії. Це не дозволяє нам відкрити ринок. Вже цього року наші виробники могли б поставити на міжнародний ринок військової продукції на 12 млрд доларів більше, ніж ми заробили. Тобто в 2-2,5 рази ми могли б виробити більше”, - зазначив народний депутат.

Він вважає це політичним питанням, яке потребує вирішення спільно з західними партнерами України.

“Україна має багато двосторонніх безпекових угод із різними країнами, в рамках яких ми пропонували б міжнародним компаніям, які постачають нам зброю, дозволити експортувати нашого українського виробника надлишки, які незаконтрактовані Збройними силами, тобто тільки понад їхню потребу. Також ми пропонуємо Кабміну розробити критерії такого експорту, щоб він був повністю контрольований державою і працював на валютну виручку і на розвиток наших виробників”, - сказав Маріковський.

На його думку, вітчизняні виробники зброї повинні заробляти на експорті, щоб забезпечувати необхідним озброєнням українські Збройні сили.

“Щоб наші виробники могли забезпечувати всім необхідним озброєнням нашу державу, а заробляти могли на закордонних контрактах. Щоб завдяки цій прибутковості могли розвивати напрямок RnD (пошук і генерація нових ідей — ред.), створювати нову технологічну базу, закуповувати за кордоном на свої склади деталі, забезпечити довгострокові контракти. Ось такого компромісу треба досягти”, - вважає депутат.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський сказав, що українські компанії готові збільшувати виробництво зброї, однак це потребує фінансування, зокрема, й від партнерів.

Також міністр закордонних справ України Андрій Сибіга закликав партнерів збільшувати інвестиції в українських виробників зброї.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк