Підготовка системи охорони здоров’я України до зими

12 вересня, 13:00 - пресконференція  на тему: «Підготовка системи охорони здоров’я України до зими».

Організатор: Всесвітня організація охорони здоров’я.

Учасники: доктор Ганс Клюге - директор Європейського регіонального бюро ВООЗ; доктор Ярно Хабіхт - представник ВООЗ та голова Представництва ВООЗ в Україні.

Модератор: Рой Вадіа - менеджер з комунікацій Європейського регіонального бюро ВООЗ.

Питання до обговорення:

  • Стан системи охорони здоров’я в Україні.
  • Як країна готується до наступної зими та яка роль ВООЗ у цій підготовці.
  • Місія директора Європейського регіонального бюро ВООЗ до прифронтових регіонів.
  • Доступ до медичних сервісів у прифронтових регіонах та інше.

Довідково. З початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну ВООЗ зафіксувала 1969 атак на систему охорони здоров’я країни, що суттєво впливає та стан закладів та систему загалом. Як країна готується до наступної зими та яка роль ВООЗ у цій підготовці - розповість директор Європейського регіонального бюро ВООЗ Доктор Ганс Клюге.

Під час пресконференції можна буде отримати відповіді на запитання, які стосуються системи охорони здоров’я України.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за 15-30 хвилин до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: roshchenkoa@who.int. (Альона Рощенко)

Акредитація триватиме до 10:00 12 вересня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформуhttps://www.youtube.com/user/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У ВООЗ заявили, що до кінця року у восьми областях України працюватиме до 40 мобільних амбулаторій

До кінця року у 8 областях України буде працювати до 40 мобільних амбулаторій первинної медико-санітарної допомоги.

Про це сказав на пресконференції в Укрінформі директор Європейського регіонального бюро ВООЗ доктор Ганс Клюге.

"На початку війни первинна медико-санітарна допомога є основним, що необхідно людям, які живуть ближче до передової... Незважаючи на всі виклики, до кінця року, коли зима набере сили, буде встановлено близько 40 мобільних амбулаторій у 8 областях України. Це справжній приклад того, коли реагування (на виклики - ред.) та відновлення йдуть рука об руку. Це забезпечує те, що заклади "первинки" будуть доступними для людей", - сказав Клюге.

Він нагадав, що цього тижня за сприяння ВООЗ в Одеській області було відкрито мобільну амбулаторію, яка може обслуговувати до 2 тис. людей.

За оцінками ВООЗ, 8% українських домогосподарств не мають доступу до закладів первинної охорони здоровʼя, понад 80% домогосподарств стикаються з проблемами щодо отримання ліків, 6% не мають доступу до життєво необхідних препаратів.

Як повідомляв Укрінформ, в Одеській області відкрили нову модульну амбулаторію у селі Чогодарівка.

Амбулаторія є частиною більшої ініціативи ВООЗ із надання первинної медичної допомоги громадам на лінії фронту в Україні, де війна суттєво вплинула на систему охорони здоров’я.

В Україні близько 10 млн людей мають ризик психічних розладів - директор ЄРБ ВООЗ 

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, в Україні близько 10 млн людей мають ризик психічних розладів, і з наближенням зими проблема загострюється.

Про це сказав директор Європейського регіонального бюро ВООЗ доктор Ганс Клюге на пресконференції в Укрінформі.

"Одне із занепокоєнь щодо зими - це ризик збільшення кількості проблем з психічним здоровʼя. За нашими оцінками, майже 10 млн людей в Україні мають ризик психічних розладів, від легких до важких. З наближенням третьої річниці війни такі виклики лише зростають, і усвідомлення того, що наближається зима, може тільки загострити ситуацію", - сказав Клюге.

За його словами, Національна програма з підтримки психічного здоровʼя, яка впроваджується під патронатом першої леді Олени Зеленської за підтримки ВООЗ, швидко розширюється, але попит все ще переважає пропонування.

Директор ЄБР ВООЗ наголосив, що з наближенням третьої річниці повномасштабної війни в Україні, в умовах, коли проходження зимового сезону може бути надскладним, основний фокус має бути на охорону здоровʼя і посилення реагування на відновлення. На сьогодні ВООЗ підтвердила близько 2000 атак на українські лікарні, медпрацівників та пацієнтів.

Водночас цілеспрямовані російські атаки на українську енергосистему створюють низку ризиків узимку, ставлячи під загрозу, зокрема, зберігання та розповсюдження вакцин, систему водопостачання. "Це (проблеми з енергопостачанням - ред.) може призвести до різної кількості захворювань, адже відсутність системи опалення та вентиляції взимку може сприяти зростанню інфекцій, від грипу до ковіду", - сказав Клюге.

Він зазначив, що ВООЗ сприяє встановленню у медзакладах України генераторів та іншого критичного обладнання.

"Нещодавно ми запустили новий теплопункт у Чугуївській лікарні у Харківській області - це заклад поблизу передової лінії фронту, який сильно постраждав у 2022 році. Це лише одне з 15 подібних місць обігріву, які ВООЗ встановлює у 8 областях України", - сказав директор ЄБР ВООЗ.

Ще однією загрозою в умовах повномасштабної війни та гуманітарної кризи, за його словами, є антибіотикорезистентність. "Оскільки війна в Україні затягується, а поранені потребують термінового лікування, зростає занепокоєння щодо резистентності (бактерій - ред.) до ліків через можливе зловживання і неналежне використання антибіотиків. Ми знаємо про випадки, коли рани не загоюються через резистентність до антибіотиків", - сказав Клюге.

За його словами, безперервний моніторинг стійкості бактерій до ліків є ключем до вирішення цієї проблеми. Зараз в Україні близько 100 лабораторій здійснюють епіднагляд та контроль за цим.

Своєю чергою голова Представництва ВООЗ в Україні доктор Ярно Хабіхт наголосив, що питання опалення та водопостачання є основними з огляду на наближення зими. "Потрібно проводити належний епіднагляд за захворюваннями, що поширюються з водою, і підвищувати обізнаність населення щодо того, як захистити себе", - сказав він.

Хабіхт наголосив на важливості забезпечення населення і закладів охорони здоровʼя водою у достатній кількості. "Ця тема викликає у нас занепокоєння і посідає одне з перших місць у нашому порядку денному", - сказав він.

Представник ВООЗ зазначив, що попри постійні російські атаки на цивільну інфраструктуру, в Україні 93% закладів охорони здоровʼя продовжують надавати меддопомогу. Водночас у низці регіонів, зокрема Херсонській, Харківській, Миколаївській областях, доступ до меддопомоги ускладнений.

Він також звернув увагу на те, що в прифронтових областях має бути достатня кількість медпрацівників.

Як повідомляв Укрінформ, до кінця року в Україні буде працювати до 40 мобільних амбулаторій первинної медико-санітарної допомоги у 8 областях, встановлених за сприяння ВООЗ.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк