Доступ до державної служби і конкурсна процедура

20 вересня, 10:00 - експертна дискусія на тему: «Доступ до державної служби і конкурсна процедура».

Організатор: Центр політико-правових реформ.

Учасники: Ігор Коліушко - голова правління ЦППР; Олександр Саєнко - експерт ЦППР, співкерівник напряму «Урядування»; Андрій Заболотний - експерт ЦППР; Вікторія Дерець - експертка ЦППР.

До участі запрошені: представники інститутів громадянського суспільства, які є експертами у сфері державного управління та державної служби, народні депутати України, керівники державних органів, державні секретарі міністерств, керівники апаратів (секретаріатів) судів, представники міжнародних програм (проєктів) у сфері належного урядування.

Питання до обговорення:

  • Які перешкоди існують для ухвалення політичного рішення про відновлення конкурсів на посади державної служби?
  • Як сприяти громадянам у відкритості вакансій в державних органах до часу, поки таке відновлення відбудеться?
  • Чи необхідна на першому етапі зміна конкурсної процедури?
  • Який досвід країн-членів ЄС та міжнародних організацій варто перейняти в питаннях оптимізації конкурсів?
  • Реалістичні терміни початку роботи Єдиного порталу вакансій державної служби.

Коротко. Мета заходу - привернення уваги до питань реалізації конституційного права на участь громадян в управлінні державними справами, а також рівного доступу до державної служби, ситуації з їхньою практичною реалізацією на сучасному етапі та в контексті європейської інтеграції, визначення основних викликів, які стримують прозоре працевлаштування на посади в державних органах. Серед головних завдань - поширення конкурсного відбору на парламентську службу, напрацювання механізмів, які можуть спростити конкурсну процедуру в умовах правового режиму воєнного стану, підвищити її ефективність та наблизити національну практику до кращих стандартів та принципів належного урядування ЄС.

Довідково: Захід організовано Центром політико-правових реформ в межах реалізації Програми USAID «РАДА: наступне покоління». Проведення заходу стало можливим завдяки щедрій підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Погляди висловлені під час обговорення необов’язково відображають погляди USAID чи уряду Сполучених Штатів.

Формат заходу – офлайн  (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників медіа - за посиланням.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Експерти радять відновити в Україні конкурси на посади держслужби

Попри воєнний стан в Україні слід відновити конкурси на посади державної служби і для цього є всі умови.

Таку думку висловили аналітики Центру політико-правових реформ під час експертної дискусії в Укрінформі на тему: «Доступ до державної служби і конкурсна процедура».

За даними ЦППР, з початком повномасштабної війни конкурсну процедуру було використано лише на 1% від загальної кількості вакансій на державну посаду, а у період 2020-23 років вона застосовувалася лише протягом 16 місяців. Спочатку поставити конкурсну процедуру на паузу змусила пандемія, а потім воєнний стан.

Експертка центру Вікторія Дерець зазначила, що в результаті це призвело до фактичної відмови від відбору найбільш професійних претендентів, і назвала таку тенденцію загрозливою для якості персоналу державної служби.

“Ми вбачаємо в цьому загрозливу тенденцію. І хоча права громадян, які закріплено в статті 38 Конституції України можуть бути обмежені в умовах воєнного стану, таке обмеження, на нашу думку, не відповідає реаліям часу. Закон, який поставив на паузу конкурсну процедуру, розроблявся на початку повномасштабного вторгнення, і тоді така зупинка була виправдана, щоб не наражати на небезпеку як конкурсантів, так і членів конкурсних комісій. Але зараз можливості проведення конкурсу на посади державної служби наявні в більшості державних органів на підконтрольній території”, - вважає Дерець.

На думку аналітика центру Андрія Заболотного, ситуація в Україні в порівнянні з початком повномасштабної війни стабілізувалася і для відновлення конкурсів на державні посади в державі є всі передумови.

“Багато громадян повернулося до країни, студенти навчаються і випускаються, отримують дипломи бакалавра й магістра, є профільна спеціальність з публічного управління адміністрування, є державне замовлення, а батьки сплачують навчання своїх дітей”, - зазначив Заболотний.

Він вважає відновлення конкурсного процесу для державної служби на підконтрольних Україні територіях обґрунтованим і нагадав про нескладну для цього процедуру.

“Це визначається наказом Мінреінтеграції, а правова база, щоб відмежувати, де можна проводити конкурси, а де - ні, наявна. Просто треба ухвалити рішення на рівні закону, відновити роботу Єдиного порталу вакансій державної служби спрощеною моделлю конкурсної процедури. Треба відновити конкурси, для цього є обґрунтована пропозиція повернути конкурси як справедливу процедуру для громадян”, - наголосив Заболотний.

Експерт центру Олександр Саєнко запропонував почати відновлювати конкурси на державну службу з роботи Комісії з питань вищого корпусу державної служби.

“У нас є Комісія вищого корпусу, де 200-300 людей, і нічого не заважає запустити її роботу. Ми маємо робити відбір, щоб на центральний рівень приходили люди, які відповідають професійним якостям, вимогам доброчесності. Комісію вищого корпусу треба реанімувати й відновити конкурсні процедури”, - вважає Саєнко.

Учасники заходу, зокрема, мали на меті привернути увагу до питань реалізації конституційного права на участь громадян в управлінні державними справами на сучасному етапі.

Захід було організовано Центром політико-правових реформ в межах реалізації Програми USAID «РАДА: наступне покоління» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк