Формування комітету “З визволення Дагестану з-під окупації Росії"

26 вересня, 16:00 - пресконференція на тему: "Визнання Україною Дагестану окупованою територією. Формування комітету “З визволення Дагестану з-під окупації Росії".

Організатор: Всесвітній конгрес народів Дагестану.

До участі запрошені: Руслан Кутаєв -  представник Асамблея народів Кавказу; Ахмед Закаєв -  представник уряду ЧРІ; Різван Кубукаєв - лідер ногайського народу; Руслан Габбасов - лідер башкирського народу; Мустафа Джемілєв - лідер кримсько-татарського народу; Микита Андрєєв - голова Комітету незалежності Саха; Ярослав Романчук  - експерт з економіки; шейх Сулейман Хайруллаєв – голова Асоціації мусульман України; Зуртан Халтаров - представник руху Buriyad Gürün (Бурятська держава); Єржан Тургумбай - голова казахської партії Халиқ таңдауи, блогер, політик; Володимир Довданов - голова Ойрат-калмицького народного конгресу; Рінчін Гомбоєв - член комітету незалежності Бурятії, блогер; Руслан Айсін - лідер руху «ТатПолит», (Татарстан); Ілля Пономарьов - голова з’їзду народних депутатів Російської республіки; Зарема Гасанова - координаторка європейського офісу Всесвітнього конгресу народів Дагестану; Абакар Абакаров - представник політичного проєкту з деокупації «Утро Дагестан», кандидат економічних наук; Іса Садіков - військовий експерт, колишній заступник міністра оборони Азербайджану; Лачин Мамішов - віцепрезидент Європейського дому світу; Василь Куйбіда‌ - український політичний діяч, голова Народного руху України; ⁠Арслан Місіратов - керівник Мусульманського центру ветеранів та захисників України; ⁠Олександр Кондратенко -  головний редактор журналу "Київ дипломатичний"; ⁠Ярослав Добрянський - в.о. голови Київської обласної ради; ⁠Маієрбек Тарамов - керівник комітету з прав людини ЧРІ; ⁠Мераб Чухуа - лідер політичної партії «Грузинська єдність»; ⁠Ахмад Альвієв - офіційний представник ЧРІ в Україні; ⁠шейх Шакір Ях'яєв - засновник Дагестанського національного комітету в Україні; ⁠Дарвіш Абдулвахаб - лідер «Альянсу народів»; Сергій Бунін - народний депутат України; Павло Фролов - народний депутат України; Муса Магомедов - народний депутат України; депутати Європарламенту, депутати Верховної Ради України, конгресмени США, представники Громадської організації «Вільна Нація» та Конгресу народів Дагестану у США та Європі.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників медіа: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Усі кавказькі народи самі мають усвідомити, що вони окуповані - голова Асоціації мусульман України

Усі кавказькі народи насамперед самі мають усвідомити, що вони окуповані, це підштовхне їх до активнішої боротьби за незалежність і ослаблення Росії.

Таку думку висловив голова Асоціації мусульман України шейх Сулейман Хайруллаєв на пресконференції в Укрінформі на тему: "Визнання Україною Дагестану окупованою територією. Формування комітету “З визволення Дагестану з-під окупації Росії".

"Мій братній дагестанський народ, а також усі кавказькі народи мають самі насамперед усвідомити, що вони окуповані. Більша частина це усвідомлює, але це повинно набути величезних масштабів. Коли люди усвідомлюють, що вони окуповані, це підштовхує їх до боротьби і свободи", - сказав Хайруллаєв.

Коментуючи ініціативу щодо визнання Україною Дагестану окупованою територією, він висловив сподівання, що вона буде помічена і підтримана, оскільки, на його думку, це зможе не лише допомогти Україні ослабити її ворога, а й надихнути кавказькі народи, зокрема дагестанський, до активнішої боротьби за незалежність і ослаблення Росії.

Народний депутат України Павло Фролов своєю чергою акцентував, що світовій спільноті дуже важливо бачити, що більшість населення Дагестану підтримує право на самовизначення і вважає його окупованим.

"Я розумію, як це складно робити на території Росії і з якими ризиками це пов'язано, але це важливо. Всім треба бачити позитивну динаміку підтримки населенням (визнання Дагестану окупованою територією - ред.)", - зауважив народний депутат.

На його думку, дуже важливо, щоб аналогічні процеси відбувалися на всьому Кавказі, серед усіх народів Росії, оскільки лише об'єднаними зусиллями не тільки народів Кавказу, а й усієї Росії і всієї світової спільноти можна буде перемогти путінський режим.

Фролов запевнив, що у Верховній Раді вивчать питання визнання Україною Дагестану окупованою територією, однак він зазначив, що спершу треба підготувати базу для його підтримки українським парламентом і Міністерством закордонних справ України.

"Ми будемо це питання порушувати і просувати", - пообіцяв він.

Як повідомлялося, 18 жовтня 2022 року Верховна Рада ухвалила постанову, якою визнала Чеченську Республіку Ічкерія територією, тимчасово окупованою Російською Федерацією, та засудила геноцид чеченського народу.

Деколонізація Росії буде гарантією неповторення війн – Чубаров

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає, що деколонізація Росії та здобуття прав поневоленими народами, включно з правом на самовизначення, будуть гарантіями неповторення війн.

Про це він сказав на пресконференції "Визнання Україною Дагестану окупованою територією. Формування комітету "З визволення Дагестану з-під окупації Росії", що відбулася в Укрінформі.

"Коли ми кажемо про повоєнний справедливий мир, ми не можемо і неповинні ігнорувати невідʼємне право поневолених народів Росії на самовизначення на власних територіях. У яких формах, у якому статусі, чи, можливо, й у формі незалежної, суверенної держави – це вже вирішувати народам, що проживають у нинішніх кордонах Росії", – сказав Чубаров.

За його словами, РФ керує поневоленими народами за допомогою насилля, а війна проти України є ще одним інструментом контролю над ними.

"Деколонізація Росії і здобуття багатьма народами Росії невід’ємних прав, включно з правом на самовизначення, будуть тими гарантіями неповторення війн та агресій, що можуть іти від Москви", – наголосив політик.

Голова Меджлісу додав, що Україна робить усе можливе для підтримки поневолених народів РФ, та висловив впевненість у потенціалі Дагестану стати незалежною державою за умови, якщо всі автохтонні народи реалізують своє право на самовизначення і дійдуть згоди щодо форми незалежного Дагестану.

Як повідомляв Укрінформ, у червні Світовий конгрес українців підтримав Каунаську резолюцію із закликом до міжнародної підтримки самовизначення поневолених Росією народів та засудженням її агресивної колоніальної політики.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк