Який закон про столицю потрібен Києву?

27 вересня, 11:00 - круглий стіл на тему: “Відновлення місцевого самоврядування: який новий закон про столицю потрібен Києву”.

Організатор: Андрій Вітренко - депутат Київської міської ради, голова депутатської фракції «Слуга народу».

Учасники: Приймаченко Олексій - завідувач кафедри міського будівництва Київського національного університету будівництва і архітектури (КНУБА);  Леся Тихончук - доктор наук з державного управління, Національний університет водного господарства та природокористування (НВГП); Тетяна Маматова - доктор наук з державного управління, професор кафедри державного управління і місцевого самоврядування НТУ «Дніпровська політехніка»; Юрій Дехтяренко - кандидат економічних наук, доцент кафедри регіональної політики Київського національного університету імені Тараса Шевченка; Тамара Іванова - доктор наук з державного управління, професор кафедри регіональної політики Київського національного університету імені Тараса Шевченка; Андрій Вітренко - депутат Київської міської ради, голова постійної комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестиційної діяльності; Лілія Пашинна - депутат Київської міської ради, представниця України в Палаті місцевих влад Конгресу місцевих і регіональних влад РЄ; Дмитро Калько  - громадський діяч, член громадської ради при КМДА; Артур Аракелян - голова Громадської ради при Деснянській райдержадміністрації; Георгій Зантарая - депутат Київради.

Питання до обговорення:

1. Основні виклики: які найбільші проблеми існуючого законодавства про столицю впливають на неефективність місцевого самоврядування у Києві?

2. Адаптація до сучасних викликів безпеки та оборони: в умовах воєнного стану Київ потребує спеціального правового регулювання, яке враховуватиме потреби міста в захисті критичної інфраструктури, безпеці громадян, управлінні евакуацією та реагуванні на надзвичайні ситуації.

3. Як мають бути розподілені повноваження між міською радою, мером та районними радами, щоб забезпечити ефективне управління столицею?

4. Яким чином новий закон про столицю може покращити життя киян? Які механізми участі громадян у прийнятті рішень мають бути включені?

5. Фінансова автономія: які зміни потрібні у фінансуванні Києва, щоб столиця мала фінансову автономію для ефективного вирішення своїх проблем?

6. Як новий закон може покращити прозорість управління містом та сприяти боротьбі з корупцією?

7. Який досвід інших столиць світу може бути корисним для реформування місцевого самоврядування в Києві?

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників медіа: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

 Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк