Голова Держспоживслужби назвав причини спалахів ботулізму
Основною причиною загострення ситуації із захворюванням на ботулізм є недотримання технології виробництва, умов зберігання та реалізації продукції.
Про це у вівторок заявив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа, інформує прес-служба відомства.
Як зазначається, станом на сьогодні спеціалісти Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 41 випадку захворювання на ботулізм серед населення, із них шість випадків - летальні (Донецька, Черкаська, Сумська, Полтавська області та місто Київ).
«Зараз ми можемо спостерігати, що завдяки спільним діям органів влади, зокрема і Держпродспоживслужби, ця негативна динаміка сповільнилася. Але проблема очевидна, і вона пов’язана з виробництвом та реалізацією продукції. Ми фіксуємо, що оператори ринку часто порушують технологію виробництва продукції, не дотримуються вимог законодавства щодо документального супроводу цієї продукції. І мова йде не лише про невеличкі торговельні майданчики, але й про окремі великі мережі супермаркетів», - зазначив голова Держпродспоживслужби.
У зв’язку з цим територіальним органам Держпродспоживслужби дано доручення на місцях провести роботу з виробниками та торговельними мережами із усунення зазначених проблем. Крім того, Держпродспоживслужба в регіонах здійснює моніторингові дослідження продукції, яка може бути фактором захворювання.
Як наголосив голова Держпродспоживслужби, особлива увага приділяється і роз’яснювальній роботі серед населення: «Ми рекомендуємо нашим громадянам при купівлі щонайменше високоризикованої продукції, а це в першу чергу риба в’ялена, рибні та м’ясні консерви тощо, вимагати документи на таку продукцію, це принаймні дасть можливість пересвідчитися у легальності виробництва».
Загалом, за словами Лапи, проблема ботулізму для України не нова: «Випадки захворювання траплялися і в попередні роки: в середньому фіксувалося 130-150 випадків на рік. Наприклад, за останні кілька років найвищий рівень захворюваності спостерігався у 2013-2014 роках, коли постраждало 170 та 178 осіб відповідно, із яких померли 17 та 9 осіб відповідно. Однак, якщо в попередні роки зараження траплялося через продукти, куплені на стихійних ринках або домашнього приготування, то у поточному році проблема ботулізму набула іншого масштабу, оскільки збільшилася кількість отруєнь продукцією промислового виробництва».
За словами Лапи, ситуація ускладнюється й тим, що в Україні діє спеціальний режим здійснення державного контролю, який передбачає обмеження на здійснення перевірки суб’єктів господарювання.
«Наприклад, на позапланові заходи контролю інспектор може вийти за певних умов: це може бути рішення суду, або обгрунтоване звернення споживача. А часто це означає, що людина, потравивши у ситуацію, коли її права порушені, повинна написати скаргу до Держпродспоживслужби, подати підтверджувальні документи, і лише тоді, після отримання погодження органу формування політики, інспектор Держпродспоживслужби має право вийти на перевірку. Ці процедури затягуються на 3-4 тижні, і перевірка втрачає сенс. Реакція на подібні ситуації має бути миттєвою, але, на жаль, таких можливостей Держпродспоживслужба зараз не має», - зазначив Лапа.
При цьому голова Служби нагадав, що 18 травня Верховна Рада ухвалила в повторному другому читанні і в цілому закон «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров'я та благополуччя тварин» (реєстраційний № 0906). За його словами, закон передбачає ряд новацій у системі держконтролю і наділяє Держпродспоживслужбу дієвими інструментами для забезпечення захисту прав споживачів. Наприклад, у випадках, коли є обгрунтована загроза життю і здоров’ю людей, з’являється можливість проводити перевірки суб’єктів господарювання без попередження. Наразі закон перебуває на підписі у Президента України.