Лабораторія назвала причину масового отруєння в ресторані на Волині
Причиною масового отруєння гостей весілля, яке святкувалося 28 липня в ресторані "Садиба на Джерелах" в селі Ромашківка Ківерцівського району Волині, став заражений сальмонелою соус майонез.
Такий висновок оприлюднив Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України.
"За результатами лабораторних досліджень з 20 проб харчових продуктів сальмонелу виявлено в одній пробі (соус — майонез) та бактерії групи кишкової палички з зовнішнього середовища на харчоблоці (збудника сальмонельозу в змивах не виявлено)... Ймовірною причиною захворювань послужили продукти харчування, зокрема салати, заправлені соусом – майонезом", - йдеться у повідомленні.
У ВОЛЦ зазначили, що станом на 9 серпня виписано з інфекційного відділення 7 осіб, залишилось на лікуванні ще 3 хворих. Всього захворіло 22 особи, бактеріологічно сальмонельоз підтверджено у 15 з них.
В ході епідеміологічного розслідування проведено бактеріологічне обстеження харчоблоку, продуктів харчування, питної води, а також працівників ресторанного закладу.
До розслідування залучалися також фахівці обласної Держпродспоживслужби. Вони зокрема, виявили у тістечках домашнього приготування, принесених замовниками, бактерії групи кишкової палички та стафілококу. Вважають, що це та інші встановлені порушення могли сприяти поширенню інфекції та виникненню спалаху сальмонельозу.
У ВОЛЦ інформують також, що за рекомендацією лабораторного центру діяльність комплексу тимчасово припинялась для проведення генерального прибирання та дезінфекції, проведення комплексу протиепідемічних заходів. Матеріали розслідування передані до правоохоронних органів.
При цьому, як повідомляв Укрінформ, 5 серпня у тому ж ресторанно-готельному комплексі сталося ще одне масове отруєння - після чергового весілля до Волинської обласної інфекційної лікарні звернулось 15 осіб з проявами гострої кишкової інфекції.