Вакцин проти кору Івано-Франківщині вистачить на 4 місяці

У МОЗ наголошують, що Івано-Франківська область має запас вакцин проти кору щонайменше на 4 місяці, та закликають керівників області та міста оперативно врегулювати перерозподіл імунологічних препаратів.

Про це повідомляють у МОЗ.

“Івано-Франківська область повністю забезпечена вакцинами КПК, які захищають від трьох інфекційних захворювань — кору, паротиту і краснухи . Станом на 1 грудня 2018 року залишок вакцин КПК в області становив 13 328 доз. Найближчими днями Івано-Франківська область отримає ще 13 426 доз”, — зазначили у МОЗ.

Там поінформували, що нестача вакцин проти кору в Івано-Франківську, про яку заявляв мер міста, зумовлена відсутністю комунікації між очільниками регіону. “Середній рівень споживання вакцин у регіоні — 2 957 одиниць на місяць, тож запасу вакцин вистачить щонайменше на 4 місяці, а з новою поставкою — на 9. Ситуація з нестачею вакцин у медичних закладах, що виникла в Івано-Франківську через відсутність внутрішньої комунікації керівництва міста та області, є неприпустимою, адже це питання національної безпеки країни”, — наголосили у МОЗ.

У відомстві підкреслили, що МОЗ забезпечило область необхідним запасом доз КПК.

“Подальшу функцію управління запасами, в тому числі їх перерозподіл у межах області, здійснюють департаменти охорони здоров'я ОДА. МОЗ закликає департаменти охорони здоров’я посилити відповідне звітування та завчасно здійснювати запити на перерозподіл вакцин у межах свого регіону. При суттєвому зменшенні вакцин у якомусь конкретному медичному закладі міста чи області необхідно оперативно здійснювати перерозподіл у межах області та отримати необхідну кількість доз у закладах, де є достатні залишки. Про перерозподіл у строк, що не перевищує двох робочих днів, департаменти охорони здоров'я ОДА зобов'язані інформувати МОЗ”, — наголосили у міністерстві.

Там пояснюють, що перерозподіл може здійснюватися між закладами охорони здоров'я та незалежно від обласних департаментів з охорони здоров'я та області, за взаємним погодженням, про що необхідно інформувати МОЗ упродовж одного робочого дня.

“Така процедура є можливою ще з лютого 2018 року, після внесення відповідних змін у Постанову КМУ №298 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я. Управління запасами в межах області здійснюють департаменти охорони здоров'я ОДА. Ситуація, коли в одному із міст області немає вакцин, - неприпустима і загрожує національній безпеці», - заявили у МОЗ.

Там укотре наголосили, що на сьогодні в регіонах України сформований запас вакцин мінімум до кінця 1 кварталу 2019 року.

Читайте також: Кількість хворих на кір продовжує зростати - за тиждень майже дві тисячі

Як повідомляв Укрінформ, Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків заявляв, що у місті батьки готові робити щеплення дітям, але вакцини від кору немає. За інформацією департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської міської ради, станом на 3 грудня в дитячій поліклініці Івано-Франківська налічували 72 дози вакцини від кору.