На Донбасі оголосили заочну підозру двом тюремникам «Ізоляції», які катували полонених

Поліція Донецької області оголосила заочну підозру представникам терористичної організації «МГБ ДНР» - «оперуповноваженому» і двом конвоїрам в’язниці «Ізоляція».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє поліція Донеччини.

Поліцейські управління протидії злочинам, пов’язаним з торгівлею людьми, служби детективів та під процесуальним керівництвом Донецької обласної прокуратури продовжують документувати злочини терористів, пов’язані з функціонуванням в’язниці «Ізоляція» у тимчасово окупованому Донецьку.

Встановлені особи двох охоронців катівні. Ними виявилися 40-річний житель Бахмута та 41-річний житель Макіївки, які на початку 2016 року увійшли до складу незаконного воєнізованого формування «МГБ ДНР» та отримали посади конвоїрів. Тюремники причетні не тільки до катувань в’язнів, але й їх трудової експлуатації. Полонених силою примушували до виконання різних робіт.

Читайте також: МЗС почало інформаційну кампанію для закриття незаконної в’язниці «Ізоляція»

Поліцейські також зібрали докази відносно 40-річного жителя Донецька, який в 2015 році був призначений на посаду «оперуповноваженого» «МГБ ДНР». З метою конспірації під час злочинної діяльності він використовував вигадане ім’я.

До завдань бойовика входило виявлення та затримання проукраїнських цивільних громадян, а також проведення їхніх допитів. Інформацію фігурант «вибивав» із застосуванням фізичного та психологічного насильства до потерпілих, змушуючи їх «зізнатися у шпигунстві» тощо. Надалі полонених поміщали до катівні «Ізоляція».

Встановлені 11 постраждалих від злочинних дій підозрюваних. Один із в’язнів провів під тортурами рік.

Підозрювані заочно притягуються до відповідальності за ч. 1 ст. 258-3 (участь у терористичній організації), ч. 1 ст. 260 (участь у складі не передбаченого законами України воєнізованого формування), ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни, жорстоке поводження з цивільним населенням), ч. 2 ст. 149 (одержання та переховування людини з метою експлуатації) Кримінального кодексу України.

Читайте також: Громадян закликають повідомляти про злочини у донецькій «Ізоляції»

Загалом на сьогодні оголошено заочні підозри п’ятьом бойовикам, серед яких керівник «Ізоляції», троє охоронців і представник оперативного блоку терористичної організації «МДБ ДНР».

Як нагадали правоохоронці, поліція Донеччини встановила 70 осіб, причетних до злочинів в «Ізоляції».

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці лютого на Донеччині СБУ повідомила про підозру двом так званим «мерам» тимчасово окупованого Шахтарська і учаснику НЗФ, який допитував українських бранців у «Ізоляції».