На Закарпатті естонці презентували проєкт е-черг на кордонах

Фото

На Закарпатті естонці презентували проєкт від компанії GoSwift (Естонія) щодо запровадження електронної черги, яка діятиме в пунктах пропуску на кордоні з ЄС

Про це у Фейсбуці повідомив голова Закарпатської обласної ради Олексій Петров, передає Укрінформ.

На Закарпатті естонці презентували проєкт електронної черги на кордонах / Фото: Олексій Петров

“На Закарпатті за участі посла Естонії пана Каймо Кууска, представників уряду, дипломатичних установ, Держприкордонслужби та Держмитслужби презентували проєкт від компанії GoSwift (Естонія) щодо запровадження електронної черги в пунктах пропуску на кордоні з ЄС. На підході — відповідна постанова Кабміну, яка дозволить перейти до пілотного запуску сервісу на КПП «Ужгород» та КПП «Тиса».” - повідомив Петров.

За його інформацією, електронна черга перетину кордону дозволить вирішити ряд важливих проблем, які мають місце на прикордонних територіях. Мова йде про ліквідацію чорного ринку продажу місць в черзі перетину кордону, об'єктивний моніторинг перетину кордону від моменту реєстрації у черзі до моменту виїзду за межі території України та виключення передумови корупційних, кримінальних і адміністративних правопорушень, зумовлених чергами.

Також електронна черга підвищить безпеку на дорогах до кордонів та поліпшить умови навколишнього середовища і санітарного стану в прикордонній зоні.

Читайте також: Консультанти розробляють ТЕО будівництва першої платної дороги в Україні

Петров повідомив, що наразі громадяни на автівках стоять на закарпатських КПП в чергах від 2 до 12 годин, водії вантажівок — від 2 до 14 діб. Як наслідок, на КПП «Ужгород» на кордоні зі Словаччиною та на КПП «Тиса» на кордоні з Угорщиною систематично виникають черги із 70 – 160 вантажівок, а іноді із понад 500 фур, протяжністю 8 – 10 кілометрів.

Читайте також: На Закарпатті ремонтують дорогу на КПП Чоп-Захонь на угорському кордоні

В Закарпатській обласній раді переконані, що ці речі нівелюють переваги безвізового режиму для українських громадян з країнами ЄС, а для бізнесу – можливості, зумовлені Угодою про Асоціацію з ЄС.