Учителі Закарпаття поділилися з колегами зі сходу України ідеями патріотичного виховання

Закарпатські вчителі в рамках проєкту ”Сила у єдності”презентували колегам зі сходу України напрацювання з національно-патріотичного виховання у школах мультикультурного регіону.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив учитель фізичного виховання Негровецького закладу загальної середньої освіти, виховник куреня ім. Василя Пойди Іван Гаврилко.

“Ідея була - показати колегам зі східних областей, що у такому різношерстому за національним складом регіоні як Закарпаття система національно-патріотичного виховання дає дуже добрі результати. Між різними етнічними меншинами немає ніякої ворожнечі, а діти виховуються в одному дусі”, - сказав Гаврилко.

Він розповів, що зумів організувати у гірському селі Колочаві, присілком якого є Негровець, систему національно-патріотичного виховання за системою “Джура”, де зайнято понад пів сотні дітей. Вони виховуються в курені ім. Василя Пойди, беруть призові місця на обласних та всеукраїнських етапах з таборування.

Читайте також: В Україні затвердили програму національно-патріотичного виховання

Також, з його слів, колегам зі східних областей закарпатці показали, як займаються національно-патріотичним вихованням у школах, де навчаються діти з угорської та румунської меншин (в Королеві та Буштині відповідно).

Крім того, Гаврилко розповів, що цьогоріч він зі своїми вихованцями започаткували у Колочаві національно-патріотичні змагання “Карпатський щит”: “Це перші на Закарпатті змагання такого типу. Ми зібрали в гірському таборі дітей з усієї області, були також школярі із Хмельниччини. На наступний рік маємо уже заявки з інших регіонів. Табір проводили в мальовничих горах на Міжгірщині, діти долали різні випробування, училися проходити гірські маршрути, надавати першу допомогу”.

Цього разу, додав Гаврилко, Закарпаття відвідали вчителі з Донецької, Луганської, Дніпропетровської, Запорізької, Харківської областей. Наприкінці жовтня тренери з національно-патріотичного виховання із Закарпаття задля обміну досвідом відвідають Донецьку та Дніпропетровську області.

Читайте також: В Мукачеві фінансуватимуть Пласт з міського бюджету

Як повідомлялося, проєкт ”Сила у єдності” виконується в рамках Програми підтримки міжрегіональної співпраці "Змінимо країну разом", яка реалізується Асоціацією органів місцевого самоврядування "Єврорегіон Карпати – Україна" та фінансується за кошти обласного бюджету Закарпатської області. Проєкт здійснює ГО "Спілка освітян Колочавської територіальної громади" у партнерстві з ГО "Спілка ініціативної молоді Закарпаття", Міжрегіональним центром професійної перепідготовки звільнених у запас військовослужбовців міста Кривого Рогу Дніпропетровської області, Донецьким обласним центром туризму та краєзнавства учнівської молоді, Опорним навчальним закладом "Попаснянська загальноосвітня школа І-III ступенів №1" (Луганська обл.), Стецьківським закладом загальної середньої освіти І-III ступенів (Сумська обл.), Нововодолазьким ліцеєм №3 (Харківська обл.).