ЦВК просить перевірити, чому деякі місцеві ради не дають гроші на вибори

Центральна виборча комісія звернулася до Національної поліції щодо перевірки обставин відсутності фінансування низкою місцевих рад проведення проміжних і повторних місцевих виборів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба ЦВК.

«Комісія звернулася до Національної поліції України для здійснення перевірки обставин незабезпечення фінансування проведення проміжних і повторних місцевих виборів окремими місцевими радами, та в разі виявлення підстав вжиття згідно із законодавством України заходів реагування», - ідеться в повідомленні.

Окрім того, комісія звернула увагу таких місцевих рад на необхідність забезпечення фінансування проведення відповідних проміжних і повторних місцевих виборів за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів і встановлену законодавством відповідальність за перешкоджання здійсненню виборчого права.

Читайте також: Кандидат у народні депутати знявся з перегонів – ЦВК скасувала реєстрацію

Також ЦВК звернулася до Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування з проханням вжити заходів щодо законодавчого врегулювання питання забезпечення безумовного фінансування проведення проміжних і повторних виборів депутатів місцевих рад, повторних виборів сільських, селищних, міських голів за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів.

«Починаючи з 2020 року, до ЦВК постійно надходять звернення та постанови сільських, селищних, міських територіальних виборчих комісій про призначення проміжних/повторних місцевих виборів, а згодом про визнання їх такими, що не відбулися, з огляду на відсутність фінансування їх підготовки та проведення. У зв’язку з цим відповідними ТВК призначаються повторні місцеві вибори на інші дати», - розповіли в ЦВК.

Читайте також: Довибори в Раду: ЦВК затвердила форму та колір бюлетенів

Водночас зазначається, що, незважаючи на звернення ТВК до місцевих рад, а також звернення членів Комісії щодо невідкладного фінансування ними проміжних та повторних місцевих виборів, місцеві ради не ухвалили відповідні рішення й відповідно не було забезпечено організацію виборчих процесів проміжних та повторних місцевих виборів.

«Ситуація, яка склалася в окремих територіальних громадах, свідчить, що передбачений на сьогодні законодавством механізм фінансування місцевою радою проміжних та повторних місцевих виборів не видається ефективним», - додали в ЦВК.

Як повідомлялося, чергові місцеві вибори в Україні відбулися 25 жовтня 2020 року.