Поліція дасть оцінку заклику голови Херсонської ОДА голосувати за кандидата від «Слуги народу»

Поліція зареєструвала заяву від ОПОРИ щодо агітації голови Херсонської ОДА Геннадія Лагути за кандидата від «Слуги народу» Сергія Козиря на довиборах до Верховної Ради.

Про це на брифінгу повідомив т.в.о. начальника ГУ Нацполіції в Херсонській області Руслан Осипенко, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

«Думаю, протягом доби ми дамо кваліфіковану правову оцінку», - сказав Осипенко.

Він повідомив, що з 1 вересня поліцією області зареєстровано 49 подій, пов’язаних із виборчим процесом. Відкрито вісім кримінальних проваджень, які безпосередньо пов’язані з порушеннями виборчого законодавства. Зокрема, п'ять щодо підкупу виборців, два – перешкоджання здійсненню виборчого права, одне – порушення порядку фінансування виборчої кампанії.

Наразі по всіх провадженнях триває слідство, найближчим часом будуть прийняті законні рішення, зазначив керівник ГУ Нацполіції області.

Окрім того, складено 13 адміністративних матеріалів: вісім – за виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, п'ять – за порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів.

Читайте також: ЦВК зареєструвала ще 13 кандидатів на довиборах у Раду, з них низка - «двійники»

Як зазначив на брифінгу координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Херсонській області Євгеній Гладкий, відповідаючи на запитання кореспондента агентства, наразі на виборах у 184-му окрузі зареєстровано 15 кандидатів (було 19, але четверо зняли свої кандидатури). «І менше їх уже не стане, принаймні у бюлетені», - сказав Гладкий.

Загалом ОПОРА зафіксувала чотири адміністративні випадки, коли було виявлено агітацію без вихідних даних, а також два випадки з ознаками непрямого підкупу.

Як повідомляв Укрінформ, ЦВК призначила на 31 жовтня проміжні вибори народних депутатів в одномандатному окрузі №184. Рішення прийнято у зв’язку з тим, що раніше обраний в окрузі народний депутат був достроково позбавлений мандата - Ігоря Колихаєва було обрано Херсонським міським головою.

Читайте також: Перегони на Херсонщині: Лагута знявся з виборів на користь кандидата від «Слуги народу»

27 жовтня у Херсонській ОДА представили нового голову ОДА Геннадія Лагуту, який доти працював заступником голови облради. Він також балотується на проміжних виборах до ВР по округу №184 від Партії Ігоря Колихаєва «Нам тут жити». Під час представлення Лагута закликав виборців голосувати за кандидата від партії «Слуга народу», свого попередника на посаді голови ОДА Сергія Козиря.

Громадянська мережа ОПОРА звернулася до поліції з приводу агітації з боку Лагути.

Як повідомили в ОПОРІ, Геннадій Лагута залишиться у виборчому бюлетені, адже підстав для скасування його реєстрації немає, а заяву про відмову від балотування можна було подати до Центральної виборчої комісії до 18 жовтня.