У Херсоні діє програма з реабілітації після COVID-19

У Херсоні у міській клінічній лікарні ім. Карабелеша діє програма з надання реабілітаційної допомоги пацієнтам, які перенесли COVID-19, передусім спрямована на відновлення дихальної системи й толерантності до фізичних навантажень

Про це у розмові з кореспондентом Укрінформу розповіла завідувачка відділення амбулаторно-медичної реабілітації поліклініки №2 міської клінічної лікарні імені Карабелеша Лариса Завгородня.

«Програму розробляли ми самі, спираючись на інформацію з відкритих джерел, адже захворювання нове, воно досліджується, ми врахували той досвід, який є у нас (лікарня Карабелеша приймає хворих на COVID-19 – ред.), на розуміння того, чим загрожує вірусна пневмонія загалом. Врахуйте й що ми самі, медики, хворіли на коронавірус. Тому реабілітацію ми всі розпочали з себе, а програма працює уже рік, і ми її постійно удосконалюємо», - розповіла Завгородня.

Читайте також: У регіонах відновили роботу моніторингові групи з подолання COVID-19

Реабілітація спрямована, перш за все, на ліквідацію наслідків самого вірусу, а також на відновлення організму після медикаментозної терапії (кортикостероїди, антибіотики, цитостатики тощо). Хворих, які перенесли COVID-19, частіше турбує задишка, фіброз легенів, тромбози, аритмія, слабкість, утома, погіршення зору, пам’яті, порушення сну, тривога та депресія, каже завідувачка відділення.

«До відновлення кожного пацієнта ми підходимо індивідуально, обов’язково враховуючи протипоказання», - каже лікарка.

Спектр послуг, спрямований на виконання реабілітаційних функцій, різноманітний, у відділенні працює бригада фахівців, зазначає Завгородня. Програма передбачає дихальні вправи – є лікар із лікувальної фізкультури, є апаратура для інгаляцій, пацієнтам пропонують кисневі коктейлі на основі коріння солодки, електротерапію, протизапальну терапію, пресотерапію, карбокситерапію та консультацію психотерапевта, зазначає медик.

Як підкреслює лікарка, чим раніше розпочинається реабілітація – тим краще.

Відповідно до розробленої програми, медики рекомендують своїм пацієнтам, як продовжити реабілітацію в домашніх умовах - радять якомога більше перебувати на свіжому повітрі, не перевтомлюватися, займатися лікувальною гімнастикою, корисною також є скандинавська ходьба, дихальна гімнастика за методикою Стрельнікової, треба відмовитися від паління, не зловживати алкоголем.

Наразі апаратна фізіотерапія не входить до пакетів НСЗУ про надання безплатної реабілітаційної допомоги. Тому такі види послуг надаються на платній основі. Отож, пацієнт отримує направлення від сімейного лікаря на реабілітацію та особисто оплачує необхідні послуги. Але їх вартість доступна для містян, повідомляють у лікарні.

Загородня вважає, що, можливо, такі реабілітаційні програми варто у майбутньому включати до пакету НЗСУ.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні до реабілітаційних послуг запровадять інші підходи, уже готується відповідна урядова постанова.