Мігранти поки не становлять загрози для нашого кордону - Монастирський

Загроз для українських кордонів з боку мігрантів поки що немає, але це питання вже обговорювалося на засіданні РНБО, також представники влади ведуть розмови з цього приводу з громадами, які мешкають у прикордонних областях, бо це питання можна вирішити лише спільними зусиллями.

Про це міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський заявив у ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера», говорячи про міграційну кризу, передає кореспондент Укрінформу.

«Станом на сьогодні прямої загрози українському кордону немає. Але вже сьогодні зібралася РНБО (щодо питання мігрантів – ред.), вже сьогодні ми посилюємо державний кордон і говоримо з місцевою владою, у тому числі з тими громадами, які живуть на місцях», - сказав Монастирський.

Він висловив думку, що «саме спільними зусиллями, консолідацією зусиль, а не розриванням, ми можемо подолати цю кризу у тому числі».

Окремо Монастирський уточнив, що, зокрема, самі білоруси можуть вільно приїжджати в Україну, і наразі багато громадян Білорусі живуть в Україні після останніх подій.

«Але мова йде про іноземців з Сирії, Іраку, яких штучно наразі направляють на польський, литовський, і можливо, у майбутньому, український кордон. І хоча я сказав, що наразі немає прямої загрози, але вже сьогодні ми готуємося до протистояння і до будь-яких сценаріїв. За два тижні будуть польові навчання з територіальною обороною і місцевими патріотами у тому числі. Тому ми готові до протистояння будь-якій загрозі», - поінформував Монастирський.

Як повідомлялося, режим Лукашенка влітку цього року почав цілеспрямовано доставляти до Мінська біженців та мігрантів з країн Африки та Близького Сходу та виштовхувати їх на кордон із країнами ЄС – Литвою, Латвією і Польщею.

12 листопада секретар РНБО Олексій Данілов заявляв, що у Білорусі перебувають близько 15 тисяч мігрантів.

Такі дії Білоруського режиму спричинили важку міграційну кризу на зовнішніх кордонах Євросоюзу, яка може мати важкі гуманітарні наслідки із настанням холодів. Наразі тисячі людей, доставлених на кордон Білорусі з ЄС, опинилися у пастці, цинічно підготовленій режимом Лукашенка.

ЄС розглядає шляхи для безпечного повернення цих людей до своїх країн та здійснює активну дипломатичну роботу із країнами походження та транзиту мігрантів для припинення міграційного потоку.

Водночас ЄС думає про більш жорсткі санкції проти білоруського режиму. Санкції можуть бути застосовані також проти інших міжнародних акторів та авіакомпаній, котрі надають сприяння білоруській владі в організації злочинної контрабанди та торгівлі людьми.