Ще одного підлітка викрили на розробці фейкової «Дії»

Фото

У Миколаєві правоохоронці викрили підлітка, який продавав доступ до фейкового додатку "Дія", де за бажанням клієнтів підробляв COVID-сертифікати.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора

"За процесуального керівництва Окружної прокуратури міста Миколаєва викрито неповнолітнього на несанкціонованому втручанні в роботу електронно-обчислювальних машин, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку (ч. 1 ст. 361 КК України)", - ідеться в повідомленні.

За даними слідства, підозрюваний за гроші надавав доступ до сайту, що схожий на додаток "Дія". У спеціальному редакторі за бажанням клієнтів він міг створити фальшиві COVID-сертифікати.

За доступ до сайту хлопець брав від 250 до 650 гривень. Кошти надходили на його електронний гаманець в одному із платіжних сервісів Росії, з якого потім підліток переводив кошти на картковий рахунок.

Після оплати він надсилав замовнику архів з програмним забезпеченням, клієнту лише залишалось його інсталювати на власний смартфон. На сайті було авторизовано більше тисячі користувачів.

В результаті обшуку правоохоронці знайшли на комп’ютері та смартфоні юнака вихідні файли фейкового мобільного додатку "Дія", листування з покупцями, відомості про продаж архіву й отримані кошти.

Вживаються заходи для блокування усіх каналів розповсюдження фейкового додатку, притягнення до відповідальності осіб, які придбали послугу.

Як повідомляв Укрінформ, 25 жовтня правоохоронці викрили шахраїв за розробку фейкової "Дії". 27 жовтні кіберполіція знайшла розробника фейкового застосунку «Дія», за допомогою якого користувачі створювали фальшиві COVID-сертифікати. Згодом йому запропонували пройти неоплачуване стажування в Мінцифри, поки в суді триває розгляд щодо справи. 

Фото: mk.npu.gov.ua