Підземний протест і перекриття дороги: шахтарі на Львівщині вимагають погасити зарплатні борги

Відео

У Червонограді 38 гірників відучора лишаються під землею, а їх колеги перекривають дороги та пікетують "Львіввугілля", вимагаючи виплатити заборгованість по зарплаті.

Про це у Фейсбуці повідомив голова незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець, передає Укрінформ. 

«Через накопичення зарплатного боргу перед працівниками ДП Львіввугілля, гірники 1 зміни 4-х шахт держпідприємства відмовились спускатись в шахту. Шахтарі «Лісової» рушили перекривати дороги на Львівщині. Частина працівників вийшли на центральну площу Червонограда, де поводять мітинг. Інша частина поїхала в м. Сокаль та пікетують будівлю «Львіввугілля». Вже понад добу на знак протесту залишаються під землею 38 гірників «Червоноградської». Люди відмовляються виїжджати на поверхню, доки з ними не розрахуються по зарплатних боргах», - зазначив Волинець.

За його словами, лідери регіонального об’єднання Незалежної профспілки гірників України міста Червонограда звернулись до центральних органів влади, народних депутатів з вимогою негайно розв’язати проблемні для шахтарського регіону питання - виплатити людям зароблені гроші.

У мережі опублікували відео, як представники шахти "Лісова" перекривають дорогу на підтримку своїх колег. 

В профспілці наголошують, що численні звернення, претензії не дали жодного позитивного результату.

"Відсутність коштів у ДП «Львіввугілля» призводить до невиплати заробітної плати шахтарям і, як наслідок, спричиняє зростання соціальної напруги в шахтарських колективах та регіоні в цілому» - йдеться у зверненні представників трудових колективів шахт Львівщини.

Зарплатний борг перед працівниками ДП «Львіввугілля» тягнеться з липня та станом на 7 грудня цього року сягає 376, 27 млн грн.

Напередодні гірники шахти «Червоноградська» ДП Львіввугілляу не вийшли на поверхню після зміни. Таким чином вони страйкують через заборгованість із зарплати.  

Як повідомляв Укрінформ, на державних шахтах вугільної промисловості України заборгованість із зарплати досягла 2 млрд 340 млн.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль 3 грудня під час години запитань до уряду у Верховній Раді заявив, що держава повністю виконує свої зобов'язання по виплатах шахтарям, а заборгованість по зарплатах виникає через неналежне виконання керівниками окремих підприємств своїх обов'язків. За його словами, до директорів підприємств, які не виконують зобов'язання, вживаються заходи дисциплінарного стягнення.

Міністерство енергетики 1 листопада перерахувало 671,4 млн гривень на виплату зарплати працівникам державних шахт. Ще 335,8 млн грн передбачено на виплату заробітної плати гірникам у грудні поточного року.