На Закарпатті щеплені першою дозою анонімно зможуть отримати другу в інших медзакладах

Щеплені від COVID-19 першою дозою в “Превеншн” зможуть отримати другу дозу в інших медустановах. Відсьогодні рішенням МОЗ даний медзаклад виключили із списку розподілу вакцин через роботу анонімного кабінету щеплень.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив керівник робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, спричиненої COVID-19, на території Ужгородського району Віталій Дупин.

На запитання Укрінформу де повинні будуть щепитися ті пацієнти, котрі отримали першу дозу в “Превеншн” і чи будуть у них проблеми із отриманням другої дози після рішення МОЗ про виключення медзакладу із переліку тих, що вакцинують від коронавірусу на Закарпатті, Дупин відповів, що жодних проблем виникнути не повинно.

“У нас на території Ужгородського району, до якого включене і місто Ужгород, діє 14 медзакладів, що надають послуги із вакцинації від COVID-19. Особам, які отримали першу дозу в "Превеншн" потрібно просто прийти на пункт щеплень і назвати своє прізвище та марку вакцини. Також для цього людина може показати жовтий сертифікат, який вона отримала при щепленні першою дозою. Навіть якщо людина не пам'ятає дати щеплення та назви вакцини, вона може назвати свої персональні дані — за ними лікар на пункті щеплення визначить все через медичну базу”, - пояснив він.

Дупин зазначив, що тільки сьогодні дізнався про те, що приватний медзаклад “Превеншн” виключений із переліку тих, що надають послуги із щеплення від COVID-19, після опублікування наказу міністра охорони здоров'я. "Відтак уже готуємо розпорядження щодо виключення даної установи із переліку і відсьогодні при розподілі вакцин між медзакладами області та району це враховуватиметься, і цей заклад вакцини для проведення щеплень від COVID-19 не отримає”, - наголосив він.

За його словами, чи заберуть від медзакладу вже наявну кількість вакцини, що зашилася із минулих розподілів (вони відбуваються раз на тиждень), наразі точної інформації немає.

“Це буде вирішуватися на консультаціях із головним епідеміологом області Вікторією Тимчик. Можливо, буде виїзд у цей медзаклад із тим, аби наявну вакцину розподілити між іншими закладами”, - сказав Дупин, додавши, що наразі йому невідомо про наявну кількість вакцини у закладі.

Укрінформу не вдалося отримати цю інформацію від приватного медзакладу. Хоча раніше директор закладу заявляв, що в мережі його закладів закарпатцям зробили понад 20 тисяч щеплень в ході вакцинальної кампанії.

Як повідомлялося, сьогодні міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що заклад у Закарпатській області, який проводив вакцинації анонімно, був виключений з переліку закладів охорони здоров’я, які проводять щеплення проти COVID-19. За словами міністра, в цей заклад відсьогодні, 10 грудня, заборонено передавати вакцину, закуплену за кошти державного бюджету, або доставлену в рамках глобальної ініціативи COVAX.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні інфекціоніст, власник приватного медзакладу Віктор Петров на пресконференції в Ужгороді заявив, що за час дії анонімного кабінету щеплень з 17 листопада відкоронавірусу щепилося 1420 осіб, серед яких медики, освітяни, люди із релігійних общин та військові.