У Миколаєві запрацювала виставка «Історія новорічної іграшки»

Фото

У Миколаєві запрацювала виставка «Історія новорічної іграшки», на якій представлено понад 250 оригінальних іграшок в різних техніках, виготовлених місцевими майстринями.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомили організатори - Миколаївський обласний центр народної творчості та культурно-освітньої роботи.

«Наша «Етносвітлиця» відкрила двері для виставки новорічної іграшки. Її метою є не лише продемонструвати різні види іграшок, а й розповісти про історію їх виникнення, показати розмаїття видів і технік їх виготовлення. До святкової експозиції увійшли понад 250 оригінальних творчих виробів талановитих майстринь Миколаївщини», - розповіли організатори.

Серед розмаїття яскравих іграшок - прикраси на ялинку, подарункові, традиційні, обрядово-оберегові, а також сучасні авторські, дизайнерські тощо.

У Миколаєві запрацювала виставка «Історія новорічної іграшки» / Фото: Миколаївський обласний центр народної творчості та культурно-освітньої роботи

Скажімо, миколаївська майстриня Поліна Андрієвська відроджує напрямок ретроіграшки. Майстрині з Баштанської громади Алла Бондарева та Наталія Ракітіна виготовляють скляні ялинкові кульки у стилі «Петриківського розпису». Вишукані новорічні кульки «темарі» робить заслужена майстриня народної творчості України Валентина Димова. Дивовижні ялинкові прикраси у техніці «кінусайга» представила майстриня з Первомайська Катерина Баранюк. А Ольга Тарасова створює оригінальні «біскорню» або «кривулі».

Родзинкою виставки стали новорічні екоприкраси на спилі дерева, представлені майстринею з Новоодеської громади Тетяною Лебідь.

Також тут є іграшки з соломи та паперової лози, солоного тіста, дерев'яні розписні янголи-охоронці, оберегові-обрядові ляльки-мотанки, іграшки з натуральної вовни і навіть панчішні. Не менш цікавим є японське мистецтво в’язання на спицях або гачком маленьких м’яких іграшок «амігурумі».

Виставка триватиме до 20 січня 2022 року.